©  Marc Vermeiren, rr

Antwerpse ex-ruiter Ferdi Tyteca (66) blinkt nu uit als waterskiër

Brecht, Schoten -

De 66-jarige Ferdi Tyteca, in een vorig leven nog succesvol olympisch ruiter, staat intussen ook al 41 jaar op de waterski’s. In de slalom pakte hij vorige zondag in Schoten nog de tweede plaats in zijn leeftijdscategorie. Hij leverde de beste Belgische prestatie aller tijden bij de 65-plussers.

jbr

In 1976 en 1984 vertegenwoordigde Ferdi Tyteca ons land nog als ruiter op de Olympische Spelen van respectievelijk Montreal en Los Angeles. Tyteca had toen een eigen club die aangesloten was bij de federatie. Hij stapelde de Belgische titels op.

“Maar nog voor de Olympische Spelen in Montreal in 1984 had ik het waterskiën ontdekt. En eigenlijk ben ik dat liever gaan doen dan jumping. In het waterskiën heb je alles zelf in de hand. Ik ben een perfectionist en vond het in de jumping altijd een probleem dat je afhankelijk bent van het dier.”

“In de slalom van het waterski, mijn specialiteit, zijn de omstandigheden voor iedereen hetzelfde”, weet Ferdi. “Alle skiërs hangen achter dezelfde boot met dezelfde piloot. Je moet een bepaald traject afleggen en telkens boeien ronden. De lengte van je koord bepaal je zelf. Dan wordt berekend hoeveel punten je hebt verdiend op basis van het aantal boeien en de lengtes van je koord. In het klassiek waterskiën zijn er nog twee andere disciplines: het schansspringen en de figuren. Maar ik doe alleen de slalom, ik ben liever in één discipline zeer goed dan in alle drie redelijk goed. Eigenlijk zou dit een olympische sport moeten zijn”, zegt Ferdi, die zelf nog een eigen waterskischool had in Waasmunster.

Vandaag traint Ferdi vier à vijf dagen per week op de E10-plas van Waterskiclub Schoten. Hij neemt er ook de jeugd onder zijn hoede.

Ferdi Tyteca in volle actie als ruiter.

Ferdi Tyteca in volle actie als ruiter. © RR

Florida

“Het is een bijzonder intense sport”, vindt Ferdi. “Na tien minuten ben ik bekaf. Maar ik doe het zo graag, ook al is het zwaar. Het mekka van deze sport ligt in Florida. Ik ben daar zelf ook al eens geweest en ik heb er tijdens één training enorm veel bijgeleerd. Het water is er natuurlijk veel aangenamer dan hier in België. Eigenlijk is het geen sport voor ons land. Om in conditie te blijven, doe ik alles met de fiets. Ik heb nog een zaak in wijnen en ik lever alle bestellingen zo veel mogelijk met de fiets”, vervolgt Ferdi.

Ferdi Tyteca.

Ferdi Tyteca. © Jan Brys

Bij de club in Schoten is er ook de mogelijkheid tot wakeboarden. “Je hangt dan aan een kabel die je trekt. De eerste weken dat dit hier gebeurde, lag de helft van de jongeren in het ziekenhuis. Ik vind het veel te gevaarlijk. Maar de jongeren doen het graag”, aldus Ferdi.

Tyteca had graag naar het EK in Ravenna gegaan, maar problemen met de voet staken daar een stokje voor. “Ik heb last van artrose en als ik niet voor een medaille kan gaan, dan blijf ik liever thuis. Hier komt de perfectionist in mij weer naar boven. Maar wees gerust, ik word er dit jaar dan wel 67, ik ga nog een aantal jaartjes door. Stilzitten is niet aan mij besteed. En nu er een nieuwe wind door de club waait, kan het met onze sport alleen maar beter gaan”, besluit Ferdi.

Ferdi Tyteca in volle actie in de slalom. 

Ferdi Tyteca in volle actie in de slalom. © Marc Vermeiren