©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

De Lijn stelt voor om 4-jarige kleuter om 5u56 op te halen

De problemen met het leerlingenvervoer van enkele scholen voor kinderen met een beperking in Buggenhout zijn nog niet opgelost. De Lijn stelde dinsdag een draaiboek voor waarbij de beschikbare bussen méér leerlingen gaan vervoeren, en dus vroeger moeten uitrijden. Daarbij zou een 4-jarige kleuter om 5u56 ‘s ochtends opgehaald worden. De directie van de school gaat niet akkoord.

wvbBron: Belga

In totaal doet het Oost-Vlaamse Buggenhout, waar vier scholen samenwerken om vervoer te regelen voor zowat 300 leerlingen, een beroep op een 17-tal bussen. Tijdens de pandemie komen daar nog drie bussen bovenop, maar die bleken op 1 september niet op te dagen. Leerkrachten en directie hebben vrijwilligers laten uitrijden om de gestrande kinderen op te halen.

LEES OOK: 10 uur per dag op de bus, en nog zijn ze anderhalf uur te laat op school: “Dit is gewoon niet menselijk”

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open vld) keurde de situatie af en wil het probleem in kaart laten brengen. De Lijn, die de ritten organiseert maar beroep doet op private partners, merkte op dat de capaciteit beperkt is en het aantal rechthebbende leerlingen toeneemt. De Lijn reageerde toen dat het “zo creatief mogelijk omspringt” met de beschikbare middelen.

Donderdag stelde De Lijn een oplossing voor waarbij een vierjarige kleuter van BuBaO Blijdorp wel erg vroeg moet opstaan. Het kind zou morgen/vrijdag opgehaald worden om 5u56 en zes uur op de bus moeten reizen. “Een reistijd van zes uur is voor een kleuter niet alleen onwettig maar zeker totaal onmenselijk”, reageerde directrice Ria Vermeulen, “trouwens dat geldt ook voor onze andere leerlingen!”

De Lijn belooft een oplossing voor de start van de nieuwe schoolweek op 6 september, maar de schooldirecties in Buggenhout voelen zich machteloos. “We zouden eigenlijk de betrokken leerlingen moeten vrijstellen van onderwijs als er geen constructieve oplossing komt”, klinkt het donderdag in een mededeling. “Uiteraard kunnen we dat niet maken. Vooral deze kwetsbare groep heeft recht op onderwijs.”

De directie diende een formele klacht in bij De Lijn.

LEES OOK: Katholiek Onderwijs wil leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs zelf coördineren