© Dirk Vertommen

Man riskeert drie jaar gevangenis nadat hij minderjarige meisjes om naaktfoto’s vraagt: “Hij verwoestte deze jonge levens”

Beveren, Duffel, Putte -

Een 36-jarige man uit Beveren riskeert een effectieve gevangenisstraf van drie jaar voor het online benaderen van minderjarige meisjes. Hij contacteerde minstens elf meisjes en vroeg hen om naaktfoto’s en -filmpjes op te sturen. Hij chanteerde de meisjes er ook mee. In het verleden werd de man al verschillende keren veroordeeld voor gelijkaardige feiten.

Stijn Van de Sande

De zaak kwam aan het licht toen een meisje van toen 15 jaar via sociale media in contact kwam met M.B. (36). Hij vroeg haar om naaktfoto’s door te sturen en stuurde haar ook een foto van een ander halfnaakt meisje door. Het slachtoffer kende dat meisje niet, maar herkende wel de kleedkamer van de club waar ze zelf voetbalde. Ze ging ermee naar haar moeder, die op haar beurt de politie op de hoogte bracht.

In totaal werden elf slachtoffers geïdentificeerd. Het gaat om minderjarige meisjes uit heel het land, waaronder Putte en Duffel. De jongste was op het moment van de feiten amper tien jaar oud. “De beklaagde stuurde massaal veel contactverzoeken naar meisjes die in het begin van hun puberteit zaten”, aldus openbaar aanklager Nele Poelmans. “Dat gebeurde hoofdzakelijk via Snapchat. Hij deed zich voor als een knappe 17-jarige jongeman om zo de aandacht te trekken.”

Drie jaar gevangenis

“Wanneer hij in contact kwam met de meisjes, vroeg hij hen onder andere om naaktfoto’s op te sturen”, klinkt het. “Hij vroeg ook filmpjes waarin ze masturbeerden, bijvoorbeeld met een borstel. Zij lieten zich overtuigen omdat hij blufte dat hij al andere compromitterende foto’s had en die zou verspreiden. Wanneer hij de foto’s en filmpjes kreeg, chanteerde hij de meisjes ermee en verspreidde hij ze ook effectief.”

M.B. was niet aan zijn proefstuk toe. Hij liep in het verleden al verschillende veroordelingen op en volgens het psychiatrisch onderzoek heeft een behandeling maar weinig kans op slagen. In april liep hij nog een veroordeling van twee jaar cel op. “Deze man vormt een bijzonder groot gevaar voor de maatschappij. Ik vorder dan ook een bijkomende effectieve gevangenisstraf van drie jaar en een ter beschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank voor een periode van vijf jaar.”

Zware impact

De gebeurtenissen hadden een erg zware impact op zijn jonge slachtoffers. Zo probeerde een van de meisjes zelfs zelfmoord te plegen nadat haar foto’s werden verspreid op haar school. Een ander meisje stond dan weer op de rand om door te breken als voetbalster op het hoogste niveau, maar ging eraan onderdoor. “Je beseft niet dat je deze jonge levens verwoest. We spreken nu over elf meisjes, maar wie weet hoeveel zijn er nog, en volgen er nog als deze man niet gestopt wordt”, sprak een moeder van een van de slachtoffers.

De advocate van M.B. vroeg een voorwaardelijke straf, zodat hij zijn leven opnieuw op de rails kan krijgen en de zorg voor zijn drie jonge kinderen op zich kan nemen. De rechter velt een oordeel op 21 oktober.

Heb je nood aan een gesprek, dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.beMEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio