Zorgcoördinator Ann Verschueren in de vernieuwde villa. 

Zorgcoördinator Ann Verschueren in de vernieuwde villa. © rr

Vrije Basisoefenschool van start met vernieuwde ‘zorgvilla’

Wijnegem -

De Vrije Basisoefenschool is het nieuwe schooljaar gestart met liefst 560 kleuters en leerlingen van de lagere school. Maar ook met een mooi vernieuwd en nu asbestvrij zorglokaal - de villa - waarvoor ook de leerkrachten de voorbije weken mee de handen uit de mouwen hebben gestoken.

De Vrije Basisoefenschool, 150 jaar geleden gesticht door de zusters Annonciaden, telt nog heel wat oude gebouwen. “De ‘villa’, waarin tot voor kort de tweede kleuterklas zat, was niet eens ons oudste lokaal. Maar een inspectie had aangetoond dat er asbest in het dak zat. Dat was ook het geval rond de leidingen in de kelder. De situatie was voorlopig nog veilig, maar na mijn aantreden als directeur twee jaar geleden, wilde ik hiermee schoonschip maken volgen de geldende regels en normen”, vertelt directeur Diane Geens.

Maar asbestverwijdering is een gespecialiseerde en dus kostelijke klus. Het eigen schoolbestuur Annuntia Scholen kon en wilde wel investeren, maar in de Vrije Basisoefenschool waren ze wat blij dat dankzij minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs het leeuwendeel van de kosten voor haar rekening nam: 30.851 euro.

Beeld van tijdens de werken.

Beeld van tijdens de werken. © rr

Leerkrachtenteam

Het ontmantelen van het oude dak van de villa, het veilig verwijderen van het asbest en het leggen van een nieuw en goed geïsoleerd dak, was werk voor een gespecialiseerde aannemer. Diane Geens: “Maar ik dank de leden van mijn leekrechtenteam die enkele dagen vakantie opofferden om de villa eerst vrij te maken en ook de tjokvolle kelder met oude spullen van de kleuterjuffen te ontruimen opdat de werken konden plaatsvinden. We hebben ineens grote schoonmaak gehouden en drie containers afgevoerd.”

De leerkrachten kwamen mee helpen.

De leerkrachten kwamen mee helpen. © rr

De villa pronkt nu met een nieuw en veilig dak. Het is niet langer het domein van de kleuters, maar van de zorgjuffen die er kindjes die wat extra steun nodig kunnen gebruiken in ideale omstandigheden verder helpen. Dat gebeurt onder leiding van Ann Verschueren.

“Hiermee zijn de renovatiewerken in de Vrije Basisoefenschool nog niet ten einde”, zegt Geens. “In nog heel wat van onze oude gebouwen staan ramen met slechts enkelglas. En meerdere muren hebben last van opstijgend vocht. We bereiden ook hiervoor renovatiedossiers voor en rekenen opnieuw op de steun van de Vlaamse overheid om de werken te kunnen uitvoeren.” ( jaa)

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio