© BFM

Bestuurder merkt scheur in bekende brokkelbrug op E313: “Geen bezorgdheid over stabiliteit”

Op de E313 in Ranst heeft de brandweer donderdag verschillende losse stukken beton van een bekende brokkelbrug verwijderd. Tijdens die interventie was de snelweg een tijdlang volledig versperd, wat voor ernstige hinder richting Antwerpen zorgde. “Er is geen bezorgdheid over de stabiliteit van de brug”, zegt Wegen en Verkeer.

“Een bestuurder had de hulpdiensten rond de middag verwittigd omdat er een grote scheur in de brug over de E313 in Ranst zat en dat er brokstukken op de weg dreigden te belanden”, vertelt woordvoerder Jana Verdegem van de federale politie. De brandweer kwam snel ter plaatse en stelde inderdaad een probleem aan de brug vast.

Met een voorhamer werden de losse stukken beton van de brug geslagen. Er kwam ook een technische ploeg van Wegen en Verkeer ter plaatse met een hoogtewerker. Er moest ook een ingenieur ter plaatse komen om de stabiliteit van de brug te onderzoeken. Gedurende de dringende interventie sloot de federale wegpolitie de E313 richting Antwerpen een tijdlang af.

Dat bracht ernstige verkeershinder met zich mee, zowel op de E313 als op de E34. De brug in kwestie bevindt zich net na de samenkomst van beide snelwegen. Op een gegeven moment was het meer dan een uur aanschuiven richting Antwerpen. Het verkeer werd met mondjesmaat over de pechstrook doorgelaten. Rond 15u was de bruginspectie achter de rug en kon de snelweg worden vrijgegeven. De brug blijft wel afgesloten voor het lokale verkeer.

Lees verder onder de foto’s

 

 © BFM

Inspectie

“Er is geen bezorgdheid over de stabiliteit van de brug”, zegt Gilles Van Goethem van het Agentschap Wegen en Verkeer. “Om de snelweg zo snel mogelijk weer vrij te geven, voerden we een korte inspectie uit. Vrijdagnacht volgt een grondige inspectie om de verkeershinder beperkt te houden. Daaruit zal blijken of er bepaalde maatregelen moeten genomen worden. De brug werd in april van dit jaar nog geïnspecteerd en veilig bevonden.”

De brug van de Vaartstraat staat al langer gekend als een probleemgeval. In 2012 knalde een vrachtwagen met een te hoge kraan tegen de brug, waardoor er brokstukken op de snelweg terechtkwamen. Sindsdien staat de brug onder verscherpt toezicht. Ook in 2014 kwamen stukjes beton los en controleerde de brandweer de stabiliteit van de brug. De brug wordt afgebroken en in 2022 zou er een nieuwe in de plaats komen, maar dat dossier sleept vooralsnog aan.

Volgens Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) bewijst het incident nogmaals dat er een grote onderhoudsachterstand is bij de Vlaamse bruggen. In juli maakte ze bekend dat ze die achterstand gaat aanpakken. Tussen 2020 en 2023 wordt er maar liefst 770 miljoen euro uitgetrokken voor de aanpak van tal van bruggen. De brug in Ranst zit daar vanzelfsprekend ook bij. “Voor de vervanging van deze brug was sowieso al een bedrag van 3,5 miljoen euro voorzien op het investeringsprogramma 2021”, aldus Peeters.

 

 © BFM 

 

 © BFM 

 

 © BFM 

 

 © BFM 

 

 © BFM 

 

 © BFM 

 

 © BFM 

 

 © BFM 

 

 © BFM 

 jtp