Een nachttarief en een goedkoper abonnement in de stationsparking moeten de parkeerdruk in de buurt verlichten. 

Een nachttarief en een goedkoper abonnement in de stationsparking moeten de parkeerdruk in de buurt verlichten. ©  Dirk Vertommen

Na klachten over parkeerdruk: buurtbewoners parkeren goedkoper in Mechelse stationsparking

Mechelen -

Bewoners van de Mechelse stationsbuurt kunnen sinds 1 september goedkoper parkeren in de stationsparking van de NMBS. Een nachttarief en een voordeliger abonnement moeten een antwoord bieden op de parkeerdruk waar omwonenden van het station mee kampen. De stad kreeg daar veel klachten over.

“Bij de mobiliteitsdienst van de stad kwamen de afgelopen maanden opvallend veel meldingen binnen over een stijgende parkeerdruk in de stationsomgeving”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+). Door de werkzaamheden aan het station zijn er heel wat parkeerplaatsen weggevallen.

Om de hinder te beperken, ging het stadsbestuur in gesprek met de NMBS. Zo’n 1.700 buurtbewoners hebben ondertussen een brief gekregen met de oplossing die uit de bus kwam. Zij kunnen tijdelijk voordeliger parkeren in de ondergrondse parking achter het station.

 

 ©  Dirk Vertommen

Op weekdagen van 19 tot 7u voert de NMBS een nachttarief in. Daardoor betaal je nog 1,26 euro per uur om te parkeren, met een maximum van 3,78 euro per nacht. Buiten de opgegeven uren geldt het standaardtarief van 2,21 euro per uur.

Ruim vijftig euro goedkoper

Daarnaast verlagen de spoorwegen ook de prijs van een abonnement voor niet-reizigers. Dat wordt ruim vijftig euro goedkoper. De prijs daarvoor zakt 126 euro tot 72,40 euro per maand. Bijkomend kan je ook kiezen voor het bestaande nachtabonnement dat geldig is tussen 19 en 7u. Dat is zowel tijdens de week als het weekend geldig en kost 34,10 euro per maand.

 

 ©  Dirk Vertommen

“De werken aan het station kunnen misschien wel gezien worden als de Mechelse werf van de eeuw. Veel meer nog dan enkel een nieuw stationsgebouw, werken we ook aan een volledige nieuwe stadswijk. Zoals bij elke grote werf komen hier uitdagingen bij kijken voor de omwonenden”, legt de burgemeester uit. (svh)

MEER OVER Mobiliteit Mechelen