Nieuwe verschrikking in de Vuelta: de Alto de Gamoniteiru, een steil geitenpad naar nergens

De 18de rit in de Ronde van Spanje is er eentje om U tegen te zeggen. Twee beklimmingen van eerste categorie, eentje van tweede en aankomen op de Alto de Gamoniteiru. En dat is een verschrikking.

Vincent Van Genechten

LIVE. Volg hier de 18e etappe in de Vuelta, van Salas naar Altu d’El Gamoniteiru!

Bij steile beklimmingen in de Vuelta wordt er automatisch gedacht aan de Angliru. Bijna 13 kilometer klimmen aan 10 procent gemiddeld en maximaal 24 procent. Maar er zijn nog van die vreselijk zware cols in Spanje en daar is de Gamoniteiru er eentje van. Die ligt in de buurt van Oviedo en wordt donderdag voor de allereerste keer beklommen.

De Gamoniteiru is een klim in twee delen, met een tussenstuk van kilometer acht tot kilometer negen. Daarvoor zijn er al stukken tot boven de 14 procent, maar de piek van 17 procent ligt op de top na een smalle/betonnen weg op die doet denken aan een geitenpad.

 

“Aan de laatste twee kilometers lijkt nooit een einde te komen”, aldus Dani Navarro (Burgos-BH) bij AS. “Maar de Gamoniteuru is niet zoals de Angliru. Ik ken deze klim al lang en hij is heel lastig omdat er weinig tot geen pauzes zijn. De enige makkelijkere sectie is die na Cobertorio, waarbij je op een stuk vals plat richting de tweede helft van de klim rijdt. Maar daarna wordt het opnieuw héél zwaar en is het opnieuw non-stop klimmen.”

Hieronder kan u een korte en lange versie van de verkenning van de Gamoniteiru bekijken:

De volledige rit van donderdag: