Directeur Ronald Geeroms. 

Directeur Ronald Geeroms. © UPCD

Universitair Psychiatrisch Centrum bant roken

Duffel -

Het domein van het Universitair Psychiatrisch Centrum Duffel is voortaan rookvrij.

“Door roken alleen toe te staan op afgesproken plaatsen, creëren we niet alleen rookvrije wandelpaden en terrassen, maar stimuleren we rokers om na te denken over hoe vaak en waarom ze roken. Dit kadert in een breder gezondheidsbeleid, waarbij we zowel patiënten als medewerkers handvatten willen bieden voor een gezonde levensstijl”, zegt directeur hoteldiensten Ronald Geeroms.

“Om het domein rookvrij te maken, vragen we de medewerking aan patiënten, medewerkers, maar ook bezoekers en passanten. Aan de ingangen van de campus zorgen we voor signalisatie en waar nodig ook voor asbakken, met de vraag om op de campus zelf niet te roken. Dit geldt voor alle wandelpaden, grasvelden en afdakjes aan voordeuren. Elke afdeling maakt zelf afspraken waar patiënten en medewerkers, bijvoorbeeld in de tuin, mogen roken. Aan de cafetaria, het congrescentrum en aan de vijver plaatsen we openbare rookkiosken.”

“Tabak blijft de voornaamste, vermijdbare, oorzaak van ziekte en sterfte in België. Hoewel het percentage rokers bij de algemene bevolking door de jaren heen is gedaald, is dit percentage hoog gebleven bij mensen met een psychiatrische aandoening. Daarom bieden we tijdens de opname in het ziekenhuis ook rookstopbegeleiding aan”, zegt Eva Keldermans, tabacologe UPC Duffel en AZ Sint-Maarten. (cvr)

Tabacologe Eva Keldermans.

Tabacologe Eva Keldermans. © UPCDMEER OVER Duffel

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio