©  BELGA

Bart Somers wil prijzengeld olympische en paralympische atleten gelijkschakelen: “Ze verdienen evenveel respect”

Het prijzengeld voor de medailles van de Belgische paralympische atleten in Tokio ligt ongeveer drie keer lager dan het prijzengeld dat Belgische olympische atleten voor een medaille op de Spelen kregen. Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers gaat in gesprek met het BOIC en het Paralympisch comité om de beloning gelijk te schakelen: “Onze paralympiërs verdienen evident evenveel respect en waardering als onze olympische atleten. Het is dan ook normaal dat het prijzengeld even hoog ligt.”

Maarten Delvaux in Tokio

Team Belgium behaalde al twaalf medailles op deze Paralympische Spelen. En dus dikt ook de premieteller voor de Belgische atleten aardig aan. 107.750 euro is al uit de prijzenpot. Paralympisch goud is goed voor 15.000 euro, zilver voor 10.000 euro en brons voor 7.500 euro. Bruto, welteverstaan.

Op de Olympische Spelen lagen de Belgische bonussen een stuk hoger. Nafi Thiam kreeg van de Nationale Loterij een premie van 50.000 euro bruto voor haar goud in de zevenkamp. Wout van Aert streek 30.000 euro op voor zijn zilver en Matthias Casse kreeg 20.000 euro voor zijn bronzen medaille. Nog steeds peanuts in vergelijking met wat de Rode Duivels voor hun kwartfinale op het EK kregen (170.000 euro per speler), maar toch het ongeveer het drievoudige van het hun paralympische collega’s. In het gros van de deelnemende landen zijn die verhoudingen vergelijkbaar, maar in een aantal landen zoals de VS, Frankijk en Duitsland zijn de premies gelijk.

Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers: “Er is geen reden waarom een zilveren medaille op de Paralympische Spelen maar liefst drie keer minder waard is dan een zilveren medaille op de Olympische Spelen. Net zoals er geen reden is waarom de plaatsen 4 tot en met 8 op de Olympische Spelen wel beloond worden door de overheid en diezelfde ereplaatsen op de Paralympische Spelen niet. Onze Paralympiërs verdienen evident evenveel respect en waardering als onze Olympische atleten.”

Minister Somers gaat het gesprek aan met het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) en het Paralympisch Comité om de beloning van de Paralympische en Olympische atleten gelijk te schakelen. “In landen zoals Amerika, Duitsland en Frankrijk ligt het prijzengeld even hoog. Dat moeten we hier ook doen. Ik ga het gesprek aan met het BOIC en het Paralympisch Comité, en bekijk ook wat mogelijk is vanuit mijn Vlaamse bevoegdheid Gelijke Kansen. Dat is niet alleen de logica zelve, het is ook symbolisch en maatschappelijk belangrijk. Mensen met een beperking zijn geen tweederangsburgers, maar verdienen gelijke kansen en een eerlijke beloning.”

 

 ©  BELGA