© RR

Primeur in AZ Monica: chirurg livestreamt schouderoperatie met HoloLens voor internationale artsen

Antwerpen/Deurne -

Een honderdtal artsen en studenten uit heel Europa volgden woensdagnamiddag een schouderoperatie door het oog van professor dr. Olivier Verborgt van AZ Monica. En ‘door het oog’ mag je vrijwel letterlijk nemen. Verborgt droeg tijdens de operatie een HoloLens, een speciale bril die de chirurg in staat stelt accurater te werk te gaan en tegelijkertijd zijn handelingen te filmen en livestreamen.

Jan Stassijns

Via een livestream volgden honderdtal artsen, die zich specialiseren in de orthopedische chirurgie de operatie van Prof. Dr. Olivier Verborgt. Ze kunnen tegelijkertijd ook vragen stellen, waarop professor Verborgt meteen een antwoord op kan geven. De chirurg kan hologrammen van de anatomie en de geplande chirurgie gemakkelijk delen via de livestream. Zo kan de exacte locatie van de botten, spieren, zenuwbanen en bloedvaten getoond worden en de details van de geplaatste prothese.

En daarmee heeft AZ Monica een primeur te pakken. “Vroeger kwamen studenten en jonge chirurgen vanuit heel Europa met het vliegtuig naar ons om in ons operatiekwartier te komen kijken”, legt professor Verborgt uit. “Nu kunnen ze op afstand en met velen tegelijkertijd de operatie door mijn ogen mee volgen. Op deze manier krijgen jonge collega’s een preciezer inzicht in wat er tijdens de ingreep gebeurt. En het neemt niet meer tijd in beslag dan de duur van de operatie, wat ook een enorme tijdwinst is. Deze techniek zal niet alle fysieke bijeenkomsten en praktijksessies vervangen, maar de technologie staat vandaag zo ver dat het een waardevolle aanvulling is.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners