De vrees bestaat dat de wapens in de verkeerde handen zijn gevallen. 

De vrees bestaat dat de wapens in de verkeerde handen zijn gevallen. ©  Opsporing Verzocht

Politie verliest lading oefenwapens tijdens transport

Opvallend opsporingsbericht in het Nederlandse programma Opsporing verzocht. De Nederlandse politie is op zoek naar een lading oefenwapens die tijdens een transport uit het laadruim van een politiewagen zijn gevallen. De vrees bestaat dat ze in verkeerde handen zijn beland, zo luidt het.

tg

De feiten dateren van enkele maanden geleden, maar zijn nu pas naar buiten gebracht. Omdat discreet onderzoek geen resultaat heeft opgeleverd, doet de politie nu een oproep naar het brede publiek toe.

“Op zaterdag 13 maart 2021 rond 7 uur heeft een politieman een lading oefenwapens verloren tijdens een rit van Lelystad naar Almere. Om te voorkomen dat de wapens in verkeerde handen vallen, wil de politie ze zo snel mogelijk terug”, zegt Shirien Elsaid van de Nederlandse politie.

Door een defect aan het slot van de bestelwagen, zo luidt het, zijn de wapens uit de laadruimte gevallen. Dat gebeurde waarschijnlijk in een bocht op de Elementendreef in Almere-Poort, vlak bij de oprit naar de A6.

Nadat de politieman ontdekte dat hij zijn lading was verloren, is hij teruggereden naar de Elementendreef, maar hij heeft de kisten met oefenwapens niet meer teruggevonden. “Iemand moet ze dus hebben meegenomen”, zegt Shirien Elsaid.

Beloning van 7.500 euro

In totaal verdwenen 42 oefenwapens; 20 oranje en 22 gele. Ze worden gebruikt bij onder meer schietoefeningen. De oefenwapens waren opgeborgen in twee houten en twee rode, plastic kisten. Ze zijn allemaal onklaar gemaakt en niet geschikt voor normale patronen.

Toch wordt gevreesd dat ze gebruikt kunnen worden bij criminele feiten zoals overvallen. Wanneer ze bijvoorbeeld zwart worden geschilderd, ziet een slachtoffer niet dat het om een oefenwapen gaat.

De politie heeft daarom een beloning van 7.500 euro voor wie de wapens kan terugbrengen of de politie kan tippen waar ze zich bevinden.