Dertien leerlingen hebben zich ingeschreven voor de opleiding mode en creatie. 

Dertien leerlingen hebben zich ingeschreven voor de opleiding mode en creatie. © Kitos-scholen 

Mechelse school is in de mode: “Het Colomaplus-virus waart rond”

Mechelen -

Colomaplus in Mechelen ziet haar aantal leerlingen sterk groeien tot zo’n 1.300. Door haar ruime en nog uitgebreide opleidingsaanbod wekt de secundaire school belangstelling van jongeren uit heel Vlaanderen. Nieuw zijn onder andere de studierichtingen rond mode.

Sven Van Haezendonck

“Het coronavirus kunnen we dit jaar hopelijk buiten de schoolpoorten houden. Maar het Colomaplus-virus waart rond, van Mechelen tot Kalmthout en verder. Veel nieuwe leerlingen uit heel Vlaanderen vinden de weg naar de school”, zegt Ingeborg De Cooman, woordvoerster van Kitos-scholen.

Terwijl er vorig jaar in de secundaire school op de Tervuursesteenweg op 1 september 1.117 leerlingen waren ingeschreven, zijn dat er vandaag 1.323. Van de zowat tachtig klassen is de helft volzet. “Ik verwacht dat wij dit schooljaar met 20% groeien”, zegt Astrid De Groeve, directeur pedagogisch en personeelsbeleid bij Colomaplus.

Een allesomvattende verklaring voor dat succes is er niet. “Dat leerlingen vorig jaar tijdens de coronacrisis bij ons iedere dag een halve dag op school terechtkonden, heeft wellicht meegespeeld. We zijn onze leerlingen blijven zien en we zijn ook sterker aanwezig op sociale media”, vertelt De Groeve.

Twee modeopleidingen

Colomaplus is in de mode, letterlijk en figuurlijk. Vanaf dit schooljaar biedt het Huis van Creativiteit van de Mechelse secundaire school in het derde jaar liefst vijf nieuwe studierichtingen aan. Twee daarvan richten zich op een job in de mode- en textielsector. Dertien leerlingen hebben zich ingeschreven voor de opleiding creatie en mode.

De nieuwe leertoren moet volgend schooljaar klaar zijn. 

De nieuwe leertoren moet volgend schooljaar klaar zijn. ©  Architectenassociatie AR-AS en MADAM Architecten

“Deze studierichting richt zich meer op de creatie van mode, terwijl onze andere richting moderealisaties en textielverzorging met twintig leerlingen meer op uitvoering gericht is. Leerlingen maken er echt kleding”, legt de directeur uit.

Om die opleidingen in het vrij onderwijs te volgen, moesten leerlingen vroeger een eindje buiten Mechelen gaan. “De keuze om deze en andere nieuwe studierichtingen aan te bieden, past in de visie van Kitos-scholen om het aanbod uit te bouwen”, zegt Astrid De Groeve.

Nieuwe leertoren

Bouwen, doen ze in Colomaplus ook echt. Nog dit jaar begint de afbraak van een verouderd gebouw in de Colomalaan. In de plek verrijst er een nieuwe leertoren voor zowel Colomaplus als de modeafdeling van Ursulinen Mechelen. Die laatste huist in afwachting van de verhuizing naar de nieuwbouw tijdelijk op het Kardinaal Mercierplein.

In de toekomstige leertoren zijn de bovenste verdiepingen voorbehouden voor de afdeling mode van Ursulinen Mechelen. Leerlingen en leerkrachten krijgen er een creatief lokaal om ontwerpen te maken, een lokaal voor stoffen en enkele theorielokalen, maar ook grote ruimtes met naaimachines en een groot open atelier.

De nieuwe studierichtingen van Colomaplus kunnen vanaf 1 september 2023 eveneens terecht in de moderne accommodatie. “Onze nieuwe modeopleidingen kunnen dan gebruikmaken van de expertise van onze zusterschool”, zegt de directeur. Met het project is een investering van 3,4 miljoen euro gemoeid, exclusief btw en kosten.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio