© RR

Grootste ziekenhuisschip ter wereld is op weg naar Antwerpen om in haven afgewerkt te worden

De Global Mercy, het grootste private ziekenhuisschip ter wereld dat vooral actief wil zijn in de allerarmste landen, zal op 12 september aanmeren in de haven van Antwerpen. Daar zal het schip van september 2021 tot en met februari 2022 verder wordt ingericht en afgewerkt.

Jonas Rosquin

Het grootste private ziekenhuisschip ter wereld vertrok eind juli van de werf in China, nadat het de verplichte proefvaarten succesvol had uitgevoerd. Ondertussen voltooide de Global Mercy haar tocht door het Suezkanaal en bevindt het schip zich op dit moment bijna in Malta. De laatste rechte lijn naar de haven van Antwerpen is daarmee ingezet.

De Global Mercy krijgt van Port of Antwerp een gratis ligplaats en ondersteuning aangeboden. Vrijwilligers uit binnen- en buitenland zullen daar de Global Mercy inrichten en afwerken tot het grootste private ziekenhuisschip ter wereld. Het gaat onder meer over de inrichting, de installatie van medische apparatuur en IT-systemen maar ook de bevoorrading van het schip voor haar eerste missie.

Verdubbeling van impact in Afrika

De Global Mercy wordt het ‘partnerschip’ van het huidige ziekenhuisschip, de Africa Mercy. Mercy Ships verwacht met het nieuwe schip de impact van haar werk meer dan te verdubbelen, zowel met levensveranderende operaties als met opleiding en training van lokale zorgverleners in de allerarmste landen in Afrika.

Tijdens haar missies biedt de Global Mercy plaats aan maar liefst 950 personen, onder wie 641 bemanningsleden waaronder chirurgen en verpleegkundigen, ondersteunend personeel en maritieme vrijwilligers van over de hele wereld. Naast het ziekenhuis beschikt het schip eveneens over opleidingsfaciliteiten waarmee Mercy Ships wil bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van de lokale medische zorg in vele landen.

Grootste private ziekenhuisschip ter wereld

De Global Mercy is een uniek schip in de passagiersklasse: 174 meter lang, 28,6 meter breed en een bruto tonnage van 37.000. Het heeft 6 operatiekamers, 200 bedden, een laboratorium, algemene poliklinieken en oog- en tandheelkundige klinieken. De totale oppervlakte van de ziekenhuisafdeling bedraagt 7.000 m².

In het voorjaar van 2022 hoopt Mercy Ships met de Global Mercy een werkperiode te kunnen starten in Dakar (Senegal), de eerste van vele nieuwe missies in de volgende 50 jaar.

Vrijwilligers gezocht

Mercy Ships maakt medische en chirurgische zorg toegankelijk voor de allerarmsten in de wereld. Meer dan 1.000 professionele vrijwilligers werken jaarlijks gratis mee en betalen hun eigen reis- en verblijfskosten. Met de komst van de Global Mercy zullen dat er uiteindelijk ca. 3.000 worden. Mercy Ships is nog steeds op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers die mee de laatste hand leggen aan de inrichting van de Global Mercy in Antwerpen. Aanmeldingen kunnen gebeuren op de website of via info@mercyships.be.

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio

MEER OVER Haven Antwerpen