©  AP

Drama op Paralympische Spelen: kogelstoter verliest goud wegens… te laat komen

De Maleisische kogelstoter Muhammad Ziyad Zolkefli heeft de gouden medaille die hij had veroverd op de Paralympische Spelen in Tokio opnieuw moeten afgeven. Hij daagde immers te laat op in de call room waar de atleten voor de competitie moeten verzamelen.

Bron: BELGA

De organisatoren lieten Zolkefli (die een intellectuele beperking heeft) en nog twee andere deelnemers, die ook te laat waren, wel starten aan de competitie omdat op dat moment nog niet alle informatie was verzameld, zo stelde een woordvoerder van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) achteraf. 

De atleten boden hun verontschuldigingen aan en vertelden dat ze de aankondiging niet hadden gehoord en dat die bovendien was gebeurd in een taal die ze niet begrepen. Maar omdat de andere deelnemers wel op tijd waren, werd dit niet aanvaard als excuus. 

Het goud in de klasse F20 ging zo naar de Oekraïner Maksym Koval, wat op sociale media tot veel gescheld leidde bij Maleisische supporters. De IPC-woordvoerder noemde dat “heel ontgoochelend” en onderstreepte dat de officials alleen maar de regels hadden gevolgd.