Prostituee uit Zoersel krijgt tien jaar cel voor gruwelmoord op loodgieter uit Lint: “Hij is in een walgelijke val gelokt”

Prostituee Wanda V.R. uit Zoersel is woensdag tot tien jaar cel veroordeeld voor haar rol in de gruwelijke moord op loodgieter Johan Van Der Heyden uit Lint. Hoofdverdachte Nicky S. kreeg 17 jaar cel. “Het slachtoffer moet door een hel gegaan zijn”, aldus de rechtbank.

Bron: Telegraaf, eigen berichtgeving

Johan Van Der Heyden verdween op zondag 2 juni 2019. Hij vertrok ’s avonds thuis in Lint om “een dringende klus” uit te voeren. De loodgieter reed echter niet naar een klant, wel naar Wanda V.R. (41) in Zoersel. Zij is een ex-prostituee waarmee Van Der Heyden sinds 2012 een geheime relatie had. Hij betaalde zelfs mee haar huishuur en de rekeningen.

Aan de Wandelweg in Zoersel werd Van Der Heyden echter in de val gelokt. Wanda drogeerde hem met slaapmiddelen en bond hem vast. Daags nadien reed ze terug naar Lint, samen met haar nieuwe vriend Nicky S. (32). Het duo was uit op het zwart geld van Van Der Heyden. Hij had eerder al aan Wanda toevertrouwd waar dat verstopt lag, maar eenmaal in Lint vonden ze niets terug.

Johan Van Der Heyden werd in de val gelokt aan de Wandelweg in Zoersel. 

Johan Van Der Heyden werd in de val gelokt aan de Wandelweg in Zoersel. © jtp

Kettingzaag

In een poging om de buit alsnog te vinden, takelde Nicky S. Van Der Heyden zwaar toe. Hij werd geslagen en gefolterd in de laadruimte van de bestelwagen. Daarbij maakte S. ook gebruik van het materiaal van de loodgieter. Daarna reden ze richting een woonwagenpark in het Nederlandse Steenbergen. Het blijft onduidelijk of Van Der Heyden toen nog leefde.

Wanda V.R. 

Wanda V.R. © rr

In het woonwagenpark liet Nicky S. het lichaam van Van Der Heyden op een gruwelijke manier verdwijnen. Hij en Wanda kregen daarbij hulp van Edna V. (41), de ex van S., en haar dochter Cheyenne (20), die in het park woonden. Nicky S. sneed het lichaam in stukken met een kettingzaag, die de verdachten hadden gekocht in een doe-het-zelfzaak in de buurt, en verbrandde het in een olievat.

Om het vuur in gang te houden, werd de binnenkant van de bestelwagen gestript. De stoffelijke resten werden vermengd met beton en in een kuip gegoten, die gedumpt werd in het Schelde-Rijnkanaal in Nederland.

“Walgelijke val”

Nadat het proces over de moord in juli werd gehouden voor de rechtbank in Breda, viel woensdag de uitspraak. Hoofdverdachte Nicky S. kreeg zeventien jaar cel met daarna terbeschikkingstelling met dwangverpleging. Voor Wanda V.R. sprak de rechtbank tien jaar cel uit, Edna V. moet acht jaar in de gevangenis. Dochter Cheyenne kreeg geen celstraf, haar bijdrage was miniem. Bij haar was ook sprake van een psychische stoornis.

“Het slachtoffer is in een walgelijke val gelokt en moet door een hel gegaan zijn”, stelde de rechtbank, die de handelingen van de vier verdachten “lafhartig en onvoorstelbaar doortastend” noemde. Nicky S. werd al schreeuwend afgevoerd uit de zaal en slingerde allerlei verwensingen naar het hoofd van de rechters.

De betonkuip met de stoffelijke resten van Johan Van Der Heyden werd op donderdag 23 januari 2020 teruggevonden in het Schelde-Rijnkanaal.  

De betonkuip met de stoffelijke resten van Johan Van Der Heyden werd op donderdag 23 januari 2020 teruggevonden in het Schelde-Rijnkanaal.  © rr

Op 11 maart 2020 haalden speurders een kettingzaag boven die vermoedelijk gebruikt werd om het lichaam in stukken te zagen. 

Op 11 maart 2020 haalden speurders een kettingzaag boven die vermoedelijk gebruikt werd om het lichaam in stukken te zagen. © Politie Roosendaal

 jtp