Op twee plaatsen in Mechelen is er sinds 1 september een nieuwe trajectcontrole actief. 

Op twee plaatsen in Mechelen is er sinds 1 september een nieuwe trajectcontrole actief. ©  Marc Herremans

Mechelen voert op eerste schooldag twee nieuwe trajectcontroles in

Mechelen, Muizen, Rijmenam -

De stad Mechelen voert op deze eerste schooldag twee nieuwe trajectcontroles in. Een eerste uitgebreide controleert de snelheid in de buurt van Huyghebaert. Een tweede situeert zich op de as Rijmenamsesteenweg-Dijleweg in Muizen (Mechelen) en Rijmenam (Bonheiden). In totaal zijn er nu al 24 Mechelse wegen met zo’n controle.

Sven Van Haezendonck

De eerste trajectcontrole met een digitale vrachtwagensluis in de buurt van de site van Huyghebaert was door het stadsbestuur al langer aangekondigd. Over een traject van 2,5 kilometer moet ze overdreven snelheid een halt toeroepen en komaf maken met sluipverkeer van zware vrachtwagens in woonstraten.

“Eigenlijk gaat om het verschillende trajectcontroles waarmee we de buurt afdekken: twee tussen de Europalaan en Geerdegem-Schonenberg en dan is er nog eentje tussen de Europalaan en de Kruisbaan via de Molenweidestraat”, zegt Mechels burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+).

Voor de trajectcontrole over de gehele lengte van de Rijmenamsesteenweg in Muizen en de Dijleweg in Rijmenam, zo’n 3,5 kilometer, werken twee politiezones samen: richting Muizen verbaliseert de politie Mechelen-Willebroek, richting Rijmenam doen de collega’s van Bodukap dat. “Ook op deze as vroegen bewoners al langer om ingrijpende maatregelen tegen overdreven snelheid. Telgegevens van de politie bevestigen dat er structureel te snel wordt gereden. De investering is hier dus zeker nuttig en verantwoord”, vertelt Vandersmissen.

Eerste maand geen boetes

Wie in de fout gaat, riskeert overigens niet meteen een boete. Dat is pas het geval vanaf 1 oktober. “Zoals steeds bij de installatie van nieuwe trajectcontroles, werken we gedurende een maand met waarschuwingsbrieven bij overtredingen. We willen geen heksenjacht organiseren, maar mensen alert maken voor de nieuwe automatische handhaving van de snelheid”, legt de burgemeester uit.

De trajectcontroles in de buurt van Huyghebaert lopen via de Europalaan, Molenweidestraat, Kruisbaan en Geerdegem-Schonenberg. 

De trajectcontroles in de buurt van Huyghebaert lopen via de Europalaan, Molenweidestraat, Kruisbaan en Geerdegem-Schonenberg. ©   gva

Voor overtredingen in de buurt van Huyghebaert krijgen overtreders een GAS-boete in de bus. Voor te snel rijden op de as tussen Muizen en Rijmenam volgt een klassiek proces-verbaal. Daar is de maximaal toegelaten snelheid 70 kilometer per uur en GAS-boetes kunnen alleen in zones 30 en 50.

In totaal investeert Mechelen deze bestuursperiode 1,37 miljoen euro in trajectcontroles. Eind dit jaar moet er ook eentje actief zijn in het dorpscentrum van Leest.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio