De oude tramstatie wordt verbouwd tot vijf appartementen. De voorgevel blijft wel bewaard. 

De oude tramstatie wordt verbouwd tot vijf appartementen. De voorgevel blijft wel bewaard. ©  kma

Aanvraag om oude tramstatie Ranst te verbouwen tot appartementen

Ranst -

De bvba Potential heeft een omgevingsvergunning aangevraagd voor het verbouwen van de oude tramstatie van Ranst tot meergezinswoning. Het openbaar onderzoek liep zondag af. Tot dusver ontving de gemeente geen bezwaarschriften. De historische voorgevel blijft dan ook bewaard.

Kristin Matthyssen

De oude tramstatie aan de Doggenhoutstraat heeft een lang horecaverleden. Vroeger was er nog restaurant De Tramstatie, en sinds 2014 konden liefhebbers van de Italiaanse keuken er terecht in La Vecchia Stazione voor een pasta of pizza.

Maar aan dat horecaverleden komt nu een einde. Het pand werd verkocht en krijgt nu een woonfunctie. Een Antwerpse ontwikkelaar wil het pand verbouwen tot vijf appartementen. De voorgevel blijft grotendeels ongewijzigd. Het pand is dan ook sinds 2019 opgenomen als bouwkundig erfgoed onder de naam ‘Station van de Maatschappij der Buurtspoorwegen’. Het bakstenen gebouw dateert van rond 1900 en was gelegen aan de tramlijn Antwerpen-Lier-Zandhoven, waarvan de aanleg toegestaan werd op 25 augustus 1888 en geopend op 31 oktober 1889. Deze aanvankelijk stoomtramlijn werd geëlektrificeerd in 1928. In 1952 werden de trams vervangen door autobussen. De spoorlijn werd opgebroken in 1953.

De oude tramstatie als restaurant. 

De oude tramstatie als restaurant. ©  rr

De achtergevel van het oude tramstation ondergaat wel een ingrijpende verandering, want daar komt een uitbouw. Ook de binneninrichting wordt volledig gewijzigd.

Het bijgebouw achteraan wordt mee bij het project betrokken. In de tuin achteraan komt een ruime fietsenstalling.

Het openbaar onderzoek is net afgerond. Voorlopig kreeg de dienst ruimtelijke ordening geen bezwaarschriften binnen, al kunnen er wel nog schriftelijk ingediende bezwaren bij De Post liggen, maar er lijkt op het eerste zicht weinig weerstand tegen de functieverandering en verbouwing.