© ATV

‘Bosuilvaccin’ is groot succes: “Puur alleen om naar voetbal te kunnen, zonder elke keer die staaf in mijn neus”

Deurne -

In het Bosuilstadion in Deurne kon iedereen dinsdagnamiddag tussen 12 en 17u zich zonder afspraak laten vaccineren met Johnson & Johnson. Een binnenkopper, want op een dik uur tijd waren er al honderd vaccins gezet, mét zicht op de middenstip. Opvallend: bij die late beslissers zaten nogal wat fans van Royal Antwerp FC die een abonnement hebben en naar de matchen willen komen kijken - zeker nu er Europees gespeeld wordt - zonder zich elke keer te moeten laten testen.

Kristin Matthyssen

De Eerstelijnszone Antwerpen-Oost was het management van RAFC dankbaar voor het ter beschikking stellen van de infrastructuur én het promoten van de vaccinatie op haar sociale media. Wie echt voor het Bosuil-gevoel kwam werd beloond, want de prikstraat bevond zich niet in een of ander obscuur tentje naast het stadion. Nee, de mensen mochten echt langs de grote trap naar boven en konden aanschuiven in een ontvangstruimte met geschilderde portretten van clubiconen als Ratko Svilar. De prik zelf werd gegeven achter het glas met zicht op de groene grasmat. Wie op tijd kwam, kon zelfs nog de training van de reserveploeg zien.

Er waren vijfhonderd vaccins voorzien. Kathleen Debruyne, Covid-19-teamleader van de Eerstelijnszone Antwerpen-Oost, had nog snel een slogan bedacht. “Met zicht op de stip krijg je een prik.” Ze was blij met de opkomst en zag ook wel dat het voetbalstadion voor sommige mannen een extra argument is om over de krijtlijn getrokken te worden.

Kathleen Debruyne van de Eerstelijnszone. 

Kathleen Debruyne van de Eerstelijnszone. ©  koen fasseur

“Het is natuurlijk gemakkelijk: zonder afspraak en slechts één shot nodig”, zegt Debruyne. “Bovendien kunnen ook mensen zonder papieren en daklozen hier naartoe. We horen verschillende motieven terugkeren: sommigen vinden de communicatie of administratie te moeilijk in Park Spoor-Oost, een deel heeft meer vertrouwen in Johnson & Johnson dan in Pfizer of Moderna, anderen willen reizen of naar festivals en merken dat een sociaal leven stilaan heel complex wordt zonder vaccinatie.”

De priknamiddag in het Bosuilstadion had succes. Er stond rond 13u een lange wachtrij op de trap, maar alles verliep heel vlot. 

De priknamiddag in het Bosuilstadion had succes. Er stond rond 13u een lange wachtrij op de trap, maar alles verliep heel vlot. ©  koen fasseur

Antivaxer

Er kwamen ook flink wat Antwerp-supporters die de oproep maandagavond lazen via de sociale mediakanalen van RAFC. Zoals Frank uit Grobbendonk, die puur en alleen komt om nog naar het voetbal te kunnen gaan zien. “Ik ben antivaxer, en zo zijn er velen onder de Antwerpsupporters. Wij zijn kritische denkers. Maar momenteel worden wij verplicht om overstag te gaan, anders moeten wij bij elke match een test laten doen om het stadion binnen te mogen. Voor de match tegen Kortrijk heb ik me laten testen. Reken maar uit: elke keer 37 euro. Zeker nu er ook Europese wedstrijden aankomen, wil ik in de tribune zitten. Hier zijn mijn vrienden, hier ligt mijn sociaal leven. Eén prik met Johnson & Johnson lijkt mij dan nog het minst erge. In het vaccinatiecentrum in Grobbendonk kreeg ik alleen AstraZeneca of Pfizer aangeboden. Ik werk zelf in de gezondheidssector en die vaccins wil ik niet. Ik doe dit puur en alleen om naar het voetbal te kunnen zonder elke keer die staaf in mijn neus.”

De prikrij in het Bosuilstadion. 

De prikrij in het Bosuilstadion. ©  koen fasseur

Frank wil niet op de foto, en ook de andere antivaxers komen liever niet zichtbaar in de krant. Ook voor Jordan is het bijwonen van de matchen zonder zich blauw te moeten betalen aan testen de énige reden om zich vandaag te laten vaccineren. “Ik pas altijd goed op en ontsmet overal mijn handen. Maar je merkt meer en meer dat die dubbel gevaccineerden dat niet meer doen.”

Filip Bellon en zijn vrouw Veerle. “Je kan bijna niet anders meer als je naar sportwedstrijden gaat en je kinderen hobby’s beoefenen.” 

Filip Bellon en zijn vrouw Veerle. “Je kan bijna niet anders meer als je naar sportwedstrijden gaat en je kinderen hobby’s beoefenen.” ©  koen fasseur

Filip Bellon (53) uit Wilrijk laat zich ook vaccineren, “om van alle miserie vanaf te zijn. Ik ben het beu om me telkens te moeten laten testen. Wij hebben een abonnement bij de Antwerp Giants, mijn zoontje doet karting. Om de wedstrijden van mijn zoon te kunnen bijwonen en naar de Antwerp Giants te gaan zien zou ik mij al twee keer moeten laten testen op een week. Dat is niet meer te doen”, vertelt hij, vergezeld door zijn vrouw Veerle, die wel al dubbel gevaccineerd is. “Dat het hier in het Bosuilstadion is vind ik - zelfs als Beerschotsupporter - wel tof. Ik was hier al een tijdje niet geweest en had deze nieuwbouw nog niet gezien.”

Ondrej Novak uit Tsjechië. “Het is gemakkelijk, en één prik volstaat.” 

Ondrej Novak uit Tsjechië. “Het is gemakkelijk, en één prik volstaat.” ©  koen fasseur

Ondrej Novak (42) is afkomstig uit Tsjechië maar woont al vijf jaar op het Eilandje. Hij was in het buitenland bij de eerdere uitnodigingen voor zijn vaccinatie op Spoor-Oost en vindt die éne prik zonder afspraak ook gewoon gemakkelijk. Ook Ondrej werkt in de gezondheidssector.

Jordy zat in Colombia en merkte daar hoe reizen zonder vaccinatiepas stilaan heel moeilijk wordt. 

Jordy zat in Colombia en merkte daar hoe reizen zonder vaccinatiepas stilaan heel moeilijk wordt. ©  koen fasseur

Jordy Van Broeckhoven (23) uit Kapellen zat in juli in Colombia en merkte tijdens zijn rondreis dat het almaar moeilijker wordt om naar het buitenland te trekken zonder vaccinatie. “Er zijn veel procedures. Normaal had ik vandaag mijn eerste Pfizerprik in het vaccinatiecentrum in Brasschaat, maar mijn tweede prik zou dan pas op de 25ste september zijn, en op 15 september vertrek ik op stage naar Spanje. Nu kan ik ook nog een stukje van het festivalseizoen meepikken.” Jordy is zelf Beerschotfan, “maar van dit uitzicht op het veld van Antwerp kan ik toch ook genieten.”

Nalani kwam uit Berendrecht. Ze hoopt dat ze zo toch een beetje vrijheid herwint. 

Nalani kwam uit Berendrecht. Ze hoopt dat ze zo toch een beetje vrijheid herwint. ©  koen fasseur

Eva De Graaf (47) uit Berendrecht, zelf al dubbel gevaccineerd, begeleidde haar dochter Nalani Vereecken (21). “Eén spuit: da’s gemakkelijk, en zo krijg ik toch een beetje vrijheid terug. Ik verblijf momenteel in een leefgroep en was de laatste die nog niet gevaccineerd was. Ik heb geen concrete reisplannen maar het is altijd wel handig dat je gevaccineerd bent.”

Eva hoopte nog een Antwerpvoetballer te spotten, voor Nalani maakte dat allemaal niks uit.

De wachtrij. Echt lang aanschuiven was het niet, want binnen ging het vlot vooruit. 

De wachtrij. Echt lang aanschuiven was het niet, want binnen ging het vlot vooruit. ©  koen fasseur