In zijn boek  gaat schooldirecteur Peter Stockmans ook de minder fraaie kanten van het schoolleven niet uit de weg. “Maar de mooie momenten overheersen.” 

In zijn boek gaat schooldirecteur Peter Stockmans ook de minder fraaie kanten van het schoolleven niet uit de weg. “Maar de mooie momenten overheersen.” © Hans Otten

De schooldirecteur: “Ik wil jongeren motiveren voor het mooiste beroep ter wereld”

Geel, Merhout -

Schooldirecteur Peter Stockmans (55) kan op een onderwijscarrière van bijna 35 jaar terugkijken. In een eigen boek overschouwt hij de verschillende facetten van het schoolleven, zowel de mooie als de pijnlijke.

Hans Otten

Het leven zoals het is: onderwijs. Deze heldere formule vormt de ruggengraat van het boek Mijn leven met onderwijs van Peter Stockmans. Want deze Meerhoutenaar schetst daarin hoe hij aan den lijve de meest uiteenlopende facetten van het leven in de schoolbanken heeft ervaren: van leerling over leerkracht tot schooldirecteur. Maar het is net zo goed het verhaal van zowel de mooie en inspirerende momenten als de periodes van teleurstelling en verdriet.

“Het is juist in zo een periode van verdriet dat ik dit boek heb geschreven”, zegt Peter Stockmans. “Ik had het geluk dat ik daarmee het verdriet van mij af kon schrijven. Maar toen besefte ik dat mijn actieve carrière van bijna 35 jaar in het onderwijs slechts voor 10% bestaat uit mindere momenten. Ik besloot de nadruk te leggen op de 90% hele mooie, positieve verhalen, in de hoop mensen te motiveren om te kiezen voor het mooiste beroep ter wereld, dat van leerkracht.”

Zesde leerjaar

Het was precies zijn leerkracht in het zesde leerjaar die hem als kind inspireerde om zelf de opleiding te volgen. “Die man gaf op een prachtige manier les. Als kind zei ik al tegen mijn ouders dat ik later les wilde geven zoals hij. Toen ik uiteindelijk zelf leerkracht werd in het zesde leerjaar van vrije basisschool Sint-Dimpna in Geel had ik echt het gevoel dat ik die droom waarmaakte. In die tien zalige jaren keek ik ook erg op naar mijn toenmalige directeur. Hij vormde op zijn beurt de inspiratie om de stap naar die functie te zetten.”

Stockmans is sinds vorig schooljaar directeur van basisschool Droomgaard in het centrum van Geel, met overwegend allochtone kinderen.

Stockmans is sinds vorig schooljaar directeur van basisschool Droomgaard in het centrum van Geel, met overwegend allochtone kinderen. © Hans Otten

Stockmans werd directeur van een basisschool met vier kleine vestigingen in Meerhout. “Dat waren twintig zalige jaren, maar het is me niet gelukt om daarbij het voorbeeld van mijn directeur van Sint-Dimpna te evenaren. Ook het onderwijs verandert snel, net als de verhoudingen binnen een school. Dat is niet noodzakelijk slecht. Maar in de laatste drie maanden keerden de leerkrachten van één vestiging zich tegen mij. Dan kom je als directeur helemaal alleen te staan. Dat hoofdstuk is daar in december 2019 geëindigd. Wanneer ik die speelplaats nu passeer, doet het nog altijd een beetje pijn.”

Taalproblemen

Peter Stockmans is sinds vorig schooljaar directeur van Droomgaard – het vroegere Kompas – in Geel, een centrumschooltje met zestig kleuters en een honderdtal lagereschoolkinderen, voor bijna 75% van allochtone origine. “Ik ben hier geweldig opgevangen door een prachtig team van leerkrachten die enorm begaan zijn met al die kinderen. Dat is onder meer door de taalproblemen niet eenvoudig, daar moet je echt een hart voor hebben. Daarom verkoos ik dat de volledige opbrengst van mijn boek naar Droomgaard vloeit.”

Een ideale school past zich volgens hem aan de kinderen aan, niet omgekeerd. “Zij zijn onze toekomst en we moeten proberen om zo veel mogelijk goede leerkrachten te hebben om die te verzekeren.” Het boek is te bestellen via de boekhandel of rechtstreeks bij Boekscout.

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio