© ATV

Bart De Wever reageert week na ongeval in Lange Leemstraat: “Dit voelt aan als een persoonlijk falen”

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) reageert voor het eerst publiekelijk op het tragische ongeval in de Lange Leemstraat waarbij twee jonge zusjes stierven na een aanrijding door een vrachtwagen. Hij bracht vorige vrijdag ook persoonlijk zijn medeleven over aan de familie van de zusjes. “Het verlies voelt aan als een persoonlijk falen.”

Jonas Rosquin, Sacha Van Wiele

De Wever was door de familie van de zusjes gevraagd om langs te komen. Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) had zelf gevraagd of hij de burgemeester mocht vergezellen. Daarnaast waren ook Antwerps Kamerlid Michael Freilich (N-VA) en N-VA-gemeenteraadslid André Gantman aanwezig op de ontmoeting. De burgemeester bracht de rouwbetuiging over van het voltallige schepencollege. Het zou bij momenten zeer emotioneel zijn geweest.

LEES OOK. Koen Kennis verdedigt ingreep op kruispunt: “Zonder conflictvrije lichtenregeling is het veiliger”

“Blijvende indruk”

Burgemeester De Wever wachtte met publiekelijk te reageren tot de traditionele Joodse, zevendaagse rouw was afgelopen. Hij toont zich vooral empathisch en verwijst naar het moment van het ongeval.

“Op dat moment stond voor de hele stad, voor alle inwoners, de wereld stil”, schrijft De Wever op Facebook. “Het verdriet en het medeleven was tastbaar bij alle sinjoren, van welke afkomst of overtuiging ook.”

“Ontmoetingen met nabestaanden van dodelijke slachtoffers van ongelukken of met slachtoffers van zware criminele feiten maken altijd een zeer grote en blijvende indruk”, stelt De Wever, om vervolgens de hand in eigen boezem te steken. “Eender hoe de omstandigheden waren, hun verlies voelt altijd aan als een persoonlijk falen. Daarom wil ik naast mijn deelneming ten aanzien van de familie ook mijn diepe spijt uitdrukken dat deze tragedie op deze manier in onze stad is gebeurd.”

LEES OOK. Ellien was getuige van ongeval Lange Leemstraat: “Ik heb nu continu schrik dat ik iets niet heb gezien”

Structurele oplossingen

De Wever ontwijkt de discussie over het mobiliteitsbeleid en de beslissing voor het ongeval om het kruispunt met de Lange Leemstraat niet langer conflictvrij te maken niet, al gaat hij niet mee in het opbod van concrete verwijten en oplossingen. “Dit drama duwt ons met de neus op het probleem van de verkeersveiligheid in de Lange Leemstraat. Die vergt structurele oplossingen die helaas verre van eenvoudig en snel te realiseren zijn. Het debat verdient in ieder geval beter dan de bewoordingen die sommige mensen al onmiddellijk na het drama meenden te moeten uiten.”

Afsluitend nam de burgemeester het nog op voor de geviseerde schepen Koen Kennis, zonder hem bij naam te noemen. “Uiteraard mag men vragen stellen over gemaakte operationele- en beleidskeuzes op deze zeer drukke verkeersas. Het moge echter duidelijk zijn dat geen enkele betrokken beleidsmaker of ambtenaar ooit gemeend of gewenst heeft het verkeer onveilig te organiseren.”

Het Antwerpse schepencollege stuurt ook een brief met rouwbetuiging aan de familie.

LEES OOK. Groen wil verkeersexperten horen op themacommissie

LEES OOK. Stedenbouwkundige Maarten Vrebos ziet verkeerslussen als oplossing Lange Leemstraat

Lees de volledige brief van burgemeester Bart De Wever:

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio