©  BELGA

Stevige WK-kwalificatieloting voor Belgian Lions: “We moeten dus op zoek gaan naar een stunt”

Het 19de WK basketbal wordt voor het eerst georganiseerd in meerdere landen en gaat van 25 augustus tot 10 september in de Filipijnen, Indonesië en Japan door. De Belgian Lions willen zich voor het eerst kwalificeren voor het WK. De loting in het Zwitserse Mies bracht met Servië, Letland en Slovakije voor de Lions alvast een stevige kwalificatiepoule. De top 3 stoot door naar de tweede kwalificatiefase.

Patrick Ceulemans

32 ploegen Europese ploegen vatten in de laatste week van november de “European Qualifiers” aan. Dit in acht poules van vier. De top 3 van elke groep stoot door naar de tweede fase. De resultaten van de eerste kwalificatieronde worden meegenomen. De tweede kwalificatieronde is met zes poules van vier en de top 2 van elke poule is gekwalificeerd voor het WK van 2023 in Indonesië, Filipijnen en Japan. Twaalf Europese ploegen mogen dus naar het WK. De Belgian Lions, nummer 37 van de wereld, moeten het in de eerste kwalificatieronde in poule A opnemen tegen wereldmacht Servië (nummer 6 worldranking), Letland (nummer 27 worldranking) en Slovakije (nummer 65 worldranking).

“Tweemaal winnen van Slovakije”

“Letland en Servië zijn zware kleppers. We moeten dus zeker onze twee wedstrijden tegen Slovakije winnen,” zegt Sam Van Rossom. “In dit windowsysteem zullen de NBA- en Euroleague spelers weer ontbreken. Deze competities liggen immers niet stil. Servië en wellicht ook Letland zal dus wat spelers missen. Vermits het resultaat van de eerste kwalificatieronde wordt meegenomen moeten we dus op zoek gaan naar een stunt. Als we volledig en gezond blijven is dat misschien aan de orde. Ons kwalificeren voor de tweede WK-kwalificatieronde is alvast de ambitie,” aldus nog Sam Van Rossom.

Met volledige selectie

Sam Van Rossom en Ismael Bako kwamen in de Euroleague uit en misten in het verleden enkele windows bij de Belgian Lions. Van Rossom speelt komend seizoen met Valencia EuroCup en Bako komt met Manresa niet in de Europese clubcompetitie uit. Bondscoach Dario Gjerjga kan dus normaal gezien over alle spelers beschikken voor de eerst komende windwows (november 2021 en februari 2022) van de WK-kwalificatieronde.

De Belgian Lions, die in september 2022 voor de vijfde opeenvolgende keer uitkomen op een EK, willen zich voor het eerst kwalificeren voor het WK. De weg is lang, maar met mix van ervaren spelers (generatie Sam Van Rossom, Jonathan Tabu, Maxime De Zeeuw, Quentin Serron), de tussengeneratie (Hans Vanwijn, Ismael Bako, Retin Obasohan, Manu Lecomte, Andy Van Vliet, Loic Schwartz, Vincent Kesteloot) en jonge leeuwen als Ajay Mitchell, Haris Bratanovic en Vrenz Bleijenbergh mogen de Lions dromen van een voor het Belgische mannenbasketbal eerste WK-deelname.