Het schilderij dat de legende van De Maneblussers voorstelt, is opnieuw eentje van omstreeks 1700. ©  Coronari Auctions

Recordbedrag voor schilderij Maneblussers leidt tot verkoop tweede kunstwerk: “Biedingen starten vanaf 16.000 euro”

Mechelen -

De duizelingwekkende verkoopprijs voor een schilderij van De Maneblussers eind vorig jaar inspireert andere privéverzamelaars. Een veilinghuis uit het Gentse brengt volgende week een tweede werk op de markt dat de bekende Mechelse legende voorstelt. De schattingsprijs ligt ditmaal opvallend hoger.

Sven Van Haezendonck

In de nacht van 27 op 28 januari 1687 schoof de maan met haar rossige gloed door de nevel rond de toren. Een dronkenman zag er een torenbrand in en zette de stad in rep en roer. Even later moesten de Mechelaars tot hun scha en schaamte vaststellen dat ze de maan hadden geblust. Hun spotnaam dragen ze ruim 333 jaar later nog altijd met trots.

Dat de liefde groot is, toonde eind vorig jaar ook de verkoop van een schilderij over de stadslegende aan. Veilinghuis Coronari Auctions schatte het werk van omstreeks tussen de drie- en de zesduizend euro. Maar de uiteindelijke verkoop overtrof de stoutste verwachtingen en het schilderij wisselde voor een recordbedrag van 62.000 euro van eigenaar. “Deze verkoop heeft duidelijk de gemoederen beroerd. Als gevolg daarvan kunnen we tijdens onze septemberveiling een tweede werk aanbieden”, zegt Tim De Doncker, medezaakvoerder van Coronari Auctions.

LEES OOK: Schilderij Maneblussers verkocht voor recordbedrag van 62.000 euro

“In dit werk staat de bestrijding van het ‘vuur’ nog meer centraal dan in de andere versie”, zegt Tim De Doncker.  ©  Coronari Auctions

De huidige eigenaar verwierf het in de jaren negentig. Het is opnieuw een schilderij van omstreeks 1700 van de Vlaamse School, olie op doek. Ditmaal ligt de schattingsprijs wel opvallend hoger. “Tussen de 20.000 en de 30.000 euro. Wij hebben de verkoop in december nog eens grondig geanalyseerd. De verschillende liefhebbers boden toen mee tot een bedrag in de buurt van de huidige hoogste schatting”, legt De Doncker uit.

Vraag en aanbod spelen dus mee bij de waardeschatting. “In dit werk staat de bestrijding van het ‘vuur’ nog meer centraal dan in de andere versie. Alle afgebeelde personen zijn bezig met de brand en hoe die brand zo snel mogelijk te bestrijden. De massa is als het ware meer in beweging en nog meer onder de indruk van de gebeurtenissen”, vertelt Tim De Doncker.

De veiling van het werk vindt op vrijdag 10 september plaats. Kandidaat-kopers moeten zich vooraf registreren. “Biedingen starten vanaf 16.000 euro. Het makkelijkst is om telefonisch mee te bieden. Dan bellen wij de mensen zelf op.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen