© ATV

Afscheidnemende Ivo Wynants hangt sjerp én kostuum aan de kapstok: “Eindelijk weer elke dag in korte broek”

Wijnegem -

Ivo Wynants was in 2013 één van de vele nieuwe burgemeesters die hun intrede deden na de N-VA-tsunami bij de gemeenteraadsverkiezingen een jaar eerder. De badmeester die ‘zijn’ burgemeester Leo Carpentier (CD&V) afgetekend had verslagen baarde opzien en deed wenkbrauwen fronsen. Maar met Wynants op de uitkijk kwam Wijnegem zelden in woelig water terecht en werden toch heel wat klippen genomen. Dinsdagavond verlaat hij het schip, zichtbaar tevreden. “Ik ben trots op wat ik met m’n ploeg gerealiseerd heb en het vertrouwen in mijn opvolgster Leen Wouters is groot. Ik trek vanaf woensdag net als vroeger in m’n zwembadtijd weer elke dag een korte broek aan”, geeft Wynants ons inkijk in zijn kleerkast en het leven na de sjerp.

Jan Auman

Hoe letterlijk moeten we dat nieuwe ‘uniform’ van u nemen, burgemeester?

Ivo Wynants: “Vrij letterlijk hoor. Weet je dat ik tot voor ik burgemeester werd zelfs geen kostuum had? Zelfs op mijn huwelijk droeg ik er geen. In Wijnegem, waar ik langs het zwembad stond en later directeur werd van het sportcentrum, had niemand mij ooit in lange broek gezien. Zelfs in de winter ging ik m’n kinderen in short en met korte mouwen van school halen. Ik voel me daarin het mees top m’n gemak. Ik heb me natuurlijk vestimentair aangepast toen ik burgemeester werd. Maar ik heb al tegen m’n vrouw (Ines Stynen) gezegd dat ik nooit nog een hemd wil dragen. Dat ook zij nu met pensioen vertrekt, heeft mijn beslissing beïnvloed om vervroegd te stoppen. Ik word er eind dit jaar trouwens zeventig. Het is goed geweest.”

Wat staat er op het programma?

“Enkele jaren geleden kochten we een mobilhome. Er staan al 25.000 km op de teller en daar gaan er nu heel wat bijkomen. In september blijven we nog dicht bij huis voor een rondrit in het Nederlandse Zeeland. Door de aanslepende corona hebben we geplande trips naar Frankrijk en Spanje, in de omgeving van Malaga waar mijn broer Guido en zijn zoon Bavo wonen, voorlopig uitgesteld. Onze woning in de Peter Benoitstraat is verkocht. Niet omdat we permanent willen reizen, maar omdat we volgend jaar naar ons nieuwe appartement in Sint-Antonius Zoersel verhuizen. Uit het gemeentehuis en meteen weg uit Wijnegem ja, maar ik blijf het wel volgen. Vanop afstand want eerlijk: ik heb het nooit leuk gevonden dat mensen me doorlopend aanspraken over allerlei probleempjes of in de supermarkt in m’n winkelwagentje gluurden.”

Op welke verwezenlijkingen bent u trots?

“Dat we enkele dagen voor mijn aftreden de Jan Vlemincktoren mooi gerestaureerd konden inhuldigen, gaf veel voldoening. Die schandvlek is toch maar mooi weggewerkt. Ik weet nog dat ook mijn hart bloedde toen ik zelf door het park jogde en daar dan telkens dat vervallen monument zag staan. Dat we met de gemeenteraad over de partijgrenzen heen het dossier van de nieuwe brug in de voor Wijnegem meest gunstige richting hebben kunnen manoeuvreren, is ook mooi.”

Trots met het gulden boek waarmee de restauratie van de Jan Vlemincktoren bezegeld werd met de handtekening van onder meer minister Matthias Diependaele..

Trots met het gulden boek waarmee de restauratie van de Jan Vlemincktoren bezegeld werd met de handtekening van onder meer minister Matthias Diependaele.. © JAA

Ivo Wynants: “Ik ben voorts gelukkig dat onze gemeentelijke school De Notelaar en GO!-kleuterschool Het Notendopje nu goed samenwerken en straks zelfs in één nieuw gebouw zullen zitten. Ook de ontwikkeling van sport- en recreatiepark De Leeuw, genoemd naar de wijnhandelaar van wie we de terreinen konden aankopen, vind ik een verdienste. We betaalden slechts 600.000 euro voor die strategisch gelegen vijftien hectare terwijl die ooit voor meer dan het dubbele te koop hebben gestaan. Ook het nieuwe Marktplein blijf ik geslaagd vinden. We hebben wat pech gehad met de traag groeiende bomen, maar die komen er vast nog door.”

Zwembad

Doet het u als oud-badmeester geen pijn dat u de burgemeester bent geweest die de beslissing nam om het zwembad van Wijnegem eind 2022 te sluiten en af te breken?

“Neen. Omdat er geen andere optie was. Dat gebouw is bijna een halve eeuw oud en op alle vlakken verouderd. Niet alleen de technische installaties, maar ook de constructie zelf vertoont slijtage. Ik zal geen traan laten als ’t Ondiep dichtgaat, ondanks de vele mooie herinneringen. Ik kreeg van Leo Spaepen van de heemkundige kring nog een foto uit 1980 van mezelf aan het zwembad als badmeester. Natuurlijk heb ik ermee voor gezorgd dat de kinderen van Wijnegem al vanaf dit nieuwe schooljaar elders terecht zullen kunnen: in Sportoase Elshout in Brasschaat. We hebben kort op de bal gespeeld want ook de buren van Schilde moeten op zoek naar een alternatief . Naar het nieuwe zwembad Groot Schijn in Deurne trekt voorlopig geen enkele Wijnegemse school.”

1980: Een jonge Ivo Wynants als badmeester - in de vertrouwde korte broek - bij het zwembad.

1980: Een jonge Ivo Wynants als badmeester - in de vertrouwde korte broek - bij het zwembad. © RR

Optima Bank

Een zwarte bladzijde uit uw bestuursperiode is die van de faliekant afgelopen belegging van overheidsgeld bij de bank Optima Bank, die in verdachte omstandigheden failliet ging. Hoe kijkt u daarop terug?

“Ik blijf erbij dat wij als gemeente geen schuld hebben aan dat verlies van 3,1 miljoen euro. De toezichthouders van de Nationale Bank zijn in gebreke gebleven. Ze hadden ons moeten waarschuwen. We voorzien jaarlijks 400.000 euro op de meerjarenbegroting om dat tekort aan te zuiveren. De zaak komt op 20 oktober voor de Gentse raadkamer. Eerder lieten we al beslag leggen op de huizen en eigendommen van de raad van beheer van Optima Bank. Ik reken er nog altijd op dat we de helft van onze belegging zullen terugkrijgen. Hoe dan ook laat ik Wijnegem financieel gezond achter.”

Bart De Wever

U verwelkomde onlangs feestelijk de tienduizendste inwoner, maar veel mensen vinden dat Wijnegem haar dorpse karakter al lang verloren heeft. Wordt de gemeente niet te druk en te groot?

“Als lokaal bestuur kan je niet voorkomen dat bouwgronden ook effectief bebouwd worden. Ik ben al blij dat de Fortvlake tegenover het Wijnegem Shoppingcenter onaangeroerd zal blijven. Door uitbreiding met onder meer het project Ertbrugge zal Wijnegem nog een tijd verder blijven groeien. Persoonlijk denk ik dat 12000 inwoners zowat de grens is. We zijn volgens mij anderzijds groot genoeg om alleen te blijven bestaan.”

Ivo Wynants bij het feestelijk onthaal van de tienduizendste Wijnegemnaar, begin 2020.

Ivo Wynants bij het feestelijk onthaal van de tienduizendste Wijnegemnaar, begin 2020. © JAA

“Momenteel lopen dan ook geen fusiegesprekken meer en al zeker niet met Antwerpen. Als kleinere gemeenten goed technisch blijven samenwerken, hoeft zo’n fusie ook niet. Ik ben in september wel door burgemeester Bart De Wever uitgenodigd, maar dat is omdat hijzelf afscheid wil nemen van mij en niet om Wijnegem op te slokken. Een mooi teken van respect vind ik.” (jaa )

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio