©  BELGA

Vanaf 1 oktober: voor deze gebreken krijg je meteen een rode kaart bij de autokeuring

Vanaf 1 oktober krijg je bij de autokeuring voor bepaalde gebreken aan lichten en reflectoren niet langer een waarschuwing, maar een rood keuringsbewijs. De overgangsmaatregel, die sinds 1 december 2019 van kracht was, loopt dan af. Dat meldt het Vlaams departement Mobiliteit en Openbare Werken.

dvtBron: Belga

Sinds 1 december 2019 geldt een nieuwe regelgeving voor de beoordeling van lichten en reflectoren bij de technische keuring. De Europese Unie legt dit op om de verkeersveiligheid te verbeteren. De nieuwe regels liggen eveneens in lijn van ‘vision zero’, het plan van de Vlaamse regering om tegen 2050 het aantal verkeersdoden tot 0 terug te dringen.

Tijd tot 30 september

De Vlaamse overheid en sectorfederatie GOCA Vlaanderen voorzagen een overgangsperiode van een jaar om bestuurders de kans te geven eventuele gebreken te laten herstellen zonder de kosten van een herkeuring. Bestuurders kregen wel een waarschuwing op het keuringsbewijs met de boodschap dat de auto na de overgangsperiode wel degelijk in orde moet zijn. Omwille van de coronacrisis verlengde de overheid die overgangsperiode tot 30 september 2021.

Overzicht

Vanaf oktober moeten wagens voor de volgende gebreken herkeurd worden: defect van de verklikker op het dashboard voor de grootlichten of de mistachterlichten, gebreken bij de elektrische schakeling van de belangrijkste lichten, defecte kentekenplaatverlichting, gevarenlichten of dagrijlichten, stoplichten en het derde stoplicht.