Het opschrift bovenaan de gevel herinnert aan de vroegere functie van het gebouw. 

Het opschrift bovenaan de gevel herinnert aan de vroegere functie van het gebouw. © Filip Spoelders

Nieuwbouwplannen in de maak voor oud gemeentehuis

Lint -

De eigenaren van een woning in de Duffelsesteenweg in Lint maken plannen op voor een nieuwbouwproject. Enkele Lintenaren zien het echter niet graag gebeuren omdat het om een oud gemeentehuis gaat.

Filip Spoelders

In Lint wordt deftig gepraat over de mogelijke afbraak van het pand dat ooit dienst deed als gemeentehuis. Maar volgens burgemeester Harry Debrabandere gaat het zeker niet om een Lints monument. “Het is uit nostalgisch oogpunt dat sommige bewoners het misschien erg vinden dat het mogelijk verdwijnt. Het is inderdaad één van de vier of vijf gemeentehuizen geweest die onze gemeente in zijn 150-jarig bestaan heeft gekend. De jongere generatie Lintenaren weet zelfs niet meer dat het een gemeentehuis is geweest.”

Momenteel heeft het niet meteen een functie. “Naast een gemeentehuis is het een tijd in handen geweest van een aardappelboer en ook de vroegere De Post heeft er in gehuisd. De laatste jaren diende het vooral als stockeerruimte van decors voor Toneelkring Durendaal. De huidige eigenaars hebben het pand lang geleden gekocht en ze hebben de intentie om er appartementen te bouwen. Ze hebben geïnformeerd wat mogelijk is en er wordt gewerkt aan de plannen. Dit is de normale gang van zaken.”

Het gebouw staat sinds 2019 op de inventaris van bouwkundig erfgoed.