©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Onderzoek Sciensano: minder kans op coronabesmetting bij gevaccineerden

Wie gevaccineerd is, loopt een lager risico op besmetting en wordt in één beweging ook minder besmettelijk als hij of zij toch besmet raakt. Dat blijkt uit een onderzoek van gezondheidsinstituut Sciensano, dat gepubliceerd werd in het internationale vaktijdschrift Vaccine. Belangrijke kanttekening: de bevindingen zijn van voor de deltavariant in ons land dominant werd.

dvt

Voor het onderzoek vergeleek Sciensano het risico op een positieve test van 8.000 gevaccineerde hoogrisicocontacten met dat van 282.000 ongevaccineerde hoogrisicocontacten. Daaruit bleek dat volledige vaccinatie met een mRNA-vaccin (Pfizer of Moderna) de kans op besmetting met 74 tot 85 procent verkleinde. Omdat Sciensano rekening hield met alle positieve testen, dus ook van personen die geen symptomen vertoonden, ligt de graad van bescherming iets lager dan in studies naar de bescherming tegen de symptomatische vorm van de ziekte.

52 procent minder overdracht

Wie gevaccineerd is, geeft het virus bovendien ook minder vaak door, blijkt uit besmettingen tussen 990 personen met een infectie na volledige vaccinatie en hun ongevaccineerde hoogrisicocontacten. De gevaccineerden gaven het virus 52 tot 62 procent minder vaak door dan ongevaccineerden. Als het hoogrisicocontact wél gevaccineerd is, zijn er ongeveer 90 procent minder besmettingen.

Deltavariant mogelijk spelbreker

Omdat dit onderzoek werd uitgevoerd vooraleer de deltavariant dominant werd in ons land, roept Sciensano wel op tot voorzichtigheid. De onderzoekers sluiten niet uit dat de bescherming tegen deze variant minder effectief is.

De gegevens waarop Sciensano een beroep deed, zijn testresultaten en gegevens van contacttracing uit de periode eind januari tot eind juni 2021. Op dat moment werd qua quarantaineregels geen onderscheid gemaakt tussen personen die al volledig gevaccineerd waren en personen die nog geen vaccin kregen: na een hoogrisicocontact volgde voor iedereen quarantaine en twee PCR-testen.

LEES OOK: Naar de Action in Brussel om een coronaspuit: “Is het echt gratis? En mag mijn man ook komen?”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio