Bart Kaëll bracht iedereen in de Kruidtuin aan het dansen. 

Bart Kaëll bracht iedereen in de Kruidtuin aan het dansen. ©  Stijn Van de Sande

Succesvol Maanrock in het Park klokt af op 35.000 bezoekers

Mechelen -

De alternatieve en coronaveilige editie van Maanrock is een succes geworden. Verspreid over vier dagen lokte Maanrock in het park, waar het hoofdpodium niet op de Grote Markt maar in de Kruidtuin stond, naar schatting 35.000 bezoekers. “Dit benaderde het gevoel van een echte Maanrock”, aldus Kristof Calvo van Mechelen Feest.

Stijn Van de Sande

Omwille van de coronamaatregelen zag Maanrock er dit jaar anders uit dan de festivalgangers gewend zijn. Zo verhuisden de podia van de pleinen in de binnenstad naar de parken en tuinen. Er stonden ook extra veel artiesten uit de Mechelse regio op de podia, zoals Safi en Emma Bale, aangevuld met artiesten als Bart Kaëll, Samson & Marie en Het Zesde Metaal. Ondanks het vaak sombere en regenachtige weer lokten die toch heel wat bezoekers.

“De organisatie van Maanrock was een huzarenstukje”, zegt Kristof Calvo van Mechelen Feest. “Wat de organisatie hier gedaan heeft, heeft men nog nergens anders gedaan. Dit kan alleen in Mechelen. We zijn erin geslaagd om, ondanks de beperkingen en maatregelen zoals het Covid Safe Ticket, een gratis en veilig stadsfestival te organiseren op maar liefst zeven verschillende locaties. Ik ben iedereen die hieraan bijgedragen heeft heel erg dankbaar.”

Tevreden en opgelucht

Verspreid over vier dagen lokte Maanrock naar schatting zo’n 35.000 feestvierders. “We kunnen deze Maanrock niet vergelijken met een normale editie”, aldus Calvo. “Maar als je kijkt naar de verwachtingen van enkele maanden geleden, dan kunnen we niet anders dan tevreden en opgelucht zijn. Het benaderde het gevoel en de beleving van een Maanrock zonder corona, zoals we die volgend jaar weer hopen te organiseren. Het zal dan de extra feestelijke 25ste editie zijn.”

Eén van de locaties die geregeld afgesloten moest worden wegens te druk, was Mirage Onder den Toren aan de Wollemarkt. 

Eén van de locaties die geregeld afgesloten moest worden wegens te druk, was Mirage Onder den Toren aan de Wollemarkt. ©  Stijn Van de Sande

Eén van de locaties die geregeld afgesloten moest worden wegens te druk, was Mirage Onder den Toren aan de Wollemarkt. “Het is te vroeg om te beslissen of dit een blijvertje wordt, maar het succes van Mirage bewijst wel de sterkte van Maanrock. Het is een ontdekkingstocht in de stad waarbij iedere locatie zijn eigenheid heeft en waar iedereen van het festival kan genieten. Enkele andere dingen willen we zeker wel graag meenemen. De druktebarometer kan bijvoorbeeld een heel handige tool zijn op een gewone editie.”

Ireen, Nienke en Fien genoten van Samson & Marie. 

Ireen, Nienke en Fien genoten van Samson & Marie. ©  Stijn Van de Sande

Zondagmiddag was er veel volk in de Kruidtuin. Samson & Marie traden daar namelijk op. Vele honderden jonge en iets minder jonge kinderen gingen uit de bol op nummers als Op, op alles is op en Samen op de moto. “Maar onze favoriete liedjes zijn de Samsonrock en Bij de brandweer”, zeggen Ireen, Cyril, Nienke en Fien. “Het was de eerste keer dat we Samson en Marie zagen, maar we vonden het heel leuk. De regen stoorde ons helemaal niet.”

Een van de grootste trekpleisters op zondagmiddag waren Samson & Marie in de Kruidtuin. 

Een van de grootste trekpleisters op zondagmiddag waren Samson & Marie in de Kruidtuin. ©  Stijn Van de Sande

Ook Bart Kaëll kreeg de Maanrock-bezoekers aan het dansen. Op de eerste rij zongen Ingrid, Anita, Lieve, Annelies en Anita enthousiast mee. “We zijn al meer dan dertig jaar superfans van Bart”, zeggen ze in koor. “We rijden heel het land af om naar zijn optredens te gaan. Na al die tijd kent hij ons en wij kennen hem goed. Bart is altijd sympathiek, grappig en meelevend. En hij heeft natuurlijk leuke liedjes. Door de coronacrisis zijn er lang geen concerten geweest. Dit optreden op Maanrock wilden we dan ook zeker niet missen.”

Anita, Lieve, Annelies en Anita  stonden op de eerste rij bij het optreden van Bart Kaëll. 

Anita, Lieve, Annelies en Anita stonden op de eerste rij bij het optreden van Bart Kaëll. ©  Stijn Van de Sande

De 24ste editie van Maanrock verliep uiteindelijk zonder noemenswaardige incidenten. Dat zegt woordvoerder Dirk Van de Sande van de politie Mechelen-Willebroek. “Vrijdagavond werden enkele mensen bestuurlijk aangehouden na een schermutseling, maar verder waren er geen problemen. Ook niet wanneer er locaties afgesloten moesten worden. De mensen reageerden steeds erg begripvol. We geven ook een dikke pluim aan de organisatie voor het puik organiseren van deze Maanrock.”

MEER OVER Maanrock

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio