©  portret Guy Delforge

COLUMN. Vaders en zonen

Guy Delforge

“Bijna 26 jaar”, zei hij. Ik zat op een bank op de Scheldedijk naast een man die mijn jaren heeft. Dat weet ik wel heel zeker, lieve lezer, want hij zat samen met mij in de lagere school, in ons dorpje dat nu nog altijd even rustig langs de Schelde ligt als vijftig jaar geleden. Ik had hem net gevraagd hoe lang zijn vader al was overleden.

Bijna 26 jaar, dat leek me al heel lang. Ik zat deze zomer nog maar aan tien jaar. Soms denk ik nog dat ‘het slijt’, dat er een dag komt waarop ik niet meer denk dat mijn leven in twee delen is gekapt: het deel met vader en het deel zonder vader. Maar het slijt niet, het bijt. Gelukkig de ene dag wat minder dan de andere.

Het werd een gesprek met meer zwijgen dan woorden. Over onze vaders, over wat ik nog wist over de zijne en wat hij nog wist over de mijne. Zo zaten we daar meer dan een uur wat stil te vaderen langs de Schelde. “Kijk, het tij gaat keren”, zei de schoolkameraad. “Mijn vader zei altijd ‘het tij keert twee keer per dag, dat doet er u elke dag twee keer aan denken dat alles altijd in beweging is en dat ge altijd opnieuw kunt beginnen.’ Ik vind dat nog steeds een schone gedachte.” Wij hadden wijze vaders, daar waren we het zwijgend over eens. Al vonden we het allebei tegelijk raar en mooi dat onze vaders vonden dat je altijd opnieuw kunt beginnen - desnoods net als de getijden twee keer per dag – maar dat ze wel allebei hun hele leven dezelfde job hebben gehad. ‘Ach, twee keer eb en vloed per dag of niet, de Schelde blijft uiteindelijk ook de Schelde’, dacht ik.

Vaders en zonen, dat is bij leven meestal een wat rare band. Als de oudste voor altijd vertrekt, staat de jongste even half verweesd te kijken. In het beste geval heeft die vader dan hier en daar wat wegwijzers gezet en kan de zoon af en toe nog eens rondkijken. Net voor hij helemaal begint te dolen, ziet hij dan wel zo een wegwijzer of vindt hij een kaartje dat zijn vader heeft achtergelaten. Ik ben nog bijna nooit de weg kwijt geweest.

MEER OVER Met andere woorden

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio