Walter Vertongen 

Walter Vertongen ©  rr

Voormalig GVA-voetbalverslaggever Walter Vertongen overleden: “Zelfs als we aan de zee waren, reed hij naar huis voor zijn verslagen”

Merksem -

Walter Vertongen uit Merksem, die honderden of misschien wel duizenden sportverslagen maakte voor Gazet van Antwerpen, is op 25 augustus overleden. Hij werd 83 jaar. In het dagelijks leven was hij schooldirecteur, maar zijn weekends - en zeker zijn zondagavonden - stonden in het teken van voetbal en de duivensport.

Kristin Matthyssen

Walter Vertongen was al negen jaar weduwnaar. Na een korte ziekenhuisopname verhuisde hij naar woonzorgcentrum Koala op de Bisschoppenhoflaan in Deurne. “In de schaduw van het Bosuilstadion, en dat voor een rasechte Beerschotsupporter”, zegt zijn dochter Kathelijne. “Vader overleed er na een week. Hij had wel twee nieuwe heupen en twee nieuwe knieën, maar is heel lang fit geweest en is ook altijd van sport blijven genieten.”

Walter Vertongen had twee kinderen en vier kleinkinderen, onder wie drie voetballende kleinzonen. Hij ging graag naar hun matchen kijken.

Vertongen stond in het onderwijs. Zo was hij schooldirecteur in de vrije basisscholen van Pulderbos en Pulle. Daarna werd hij nog schooldirecteur dichter bij huis in de lagere school van Stella Maris in Merksem. “Hij speelde zelf voetbal en was keeper. Ik geloof dat vader nog mee de voetbalclub Groenendaal in Merksem heeft opgericht. Op een gegeven moment is hij voetbalverslaggeving voor Gazet van Antwerpen beginnen doen”, zegt Kathelijne Vertongen. “Het was een vast ritueel: op zondagavond voor 17u vertrok hij naar de krant. Meestal kwam hij pas na tien uur ’s avonds thuis, naargelang hoe vlot hij de mensen te pakken had gekregen, want er waren nog geen mobiele telefoons in zijn beginjaren. In zijn adresboekje staan alle mogelijke nummers van kantine tot trainer thuis. Zelfs als wij op vakantie aan zee waren, reed hij op zondagavond naar huis voor zijn verslagen. Op zaterdagavond ging hij vaak naar wedstrijden kijken.”

Op een gegeven moment kwam vanuit de redactie de vraag om ook de duivensport te coveren. “Niet dat hij zelf ooit duiven had, maar hij was zeker geïnteresseerd in de verhalen van die duivenliefhebbers”, vertelt Kathelijne.

Pertinente vragen

André Roodhooft uit Pulderbos, die Vertongen zeker tien keer over de vloer kreeg voor een interview bij elk gewonnen kampioenschap of titel, bevestigt dat. “Ik vond Walter een heel fijne mens die zijn werk goed en nauwkeurig deed. Als ik wist dat hij zou langskomen voor een interview, zag ik daar niet tegenop, want er ging een aangenaam uurtje volgen. Hij was goed op de hoogte, al denk ik ook wel dat voetbal zijn eerste passie was. Maar hij stelde pertinente vragen, zodat je voelde dat hij wist waarover hij schreef.”

Toen Gazet van Antwerpen in de Mediahuisgroep werd opgenomen en de sportredactie grondig geherstructureerd werd, stopte de samenwerking met Walter. “Daar heeft hij van afgezien”, zegt Kathelijne. “Toch is hij altijd de Gazet blijven lezen, hij had zelfs nog een abonnement, en zorgde hij er voor dat hij tijdens onze vakanties aan zee altijd nog een editie Stad kon kopen.”

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio