Zus Awa (8) en papa Ibrahima (42) bij het graf van Idris, dat ze samen met mama Thara (34) overladen met bloemen en speelgoed.  

Zus Awa (8) en papa Ibrahima (42) bij het graf van Idris, dat ze samen met mama Thara (34) overladen met bloemen en speelgoed.  © Patrick De Roo

Dief blijft graf van overleden kankerpatiëntje Idris (4) bestelen, ouders radeloos: “Stop ermee, je kwetst ons heel hard”

Wilrijk -

Al voor de vierde keer is een lamp gestolen van het graf van Idris Sarr in het Schoonselhof. Er zijn ook al andere dingen meegenomen. Idris is gestorven aan kanker toen hij vier was. Zijn ouders en zusje zitten met de handen in het haar en doen bij deze twee oproepen om de pesterij eindelijk te stoppen: naar eventuele getuigen die kunnen helpen en naar de schaamteloze dief of dieven zelf.

Idris stierf op 6 november 2020 aan atypisch teratoïde rhabdoïde tumoren, een agressieve vorm van kanker. Hij had een eerste behandeling achter de rug, maar bleek kort daarna nieuwe tumoren te hebben. “Hij was zo’n lieve jongen”, herinnert mama Thara (34) zich, die liever niet me op de foto ging. “Zelfs in het ziekenhuis dacht hij meer aan andere mensen dan aan zichzelf. Hij wilde altijd weten of met ons alles ok was. En hij wilde ook centjes inzamelen voor de andere kinderen op de afdeling. Daarom hebben we een fonds opgericht dat geld inzamelt voor kankeronderzoek.”

Mama Thara, papa Ibrahima (42) en zus Awa (8) komen bijna dagelijks naar het graf in een kinderperk van het Schoonselhof. Ze versieren zijn graf heel uitgebreid met planten, bloemen, foto’s, speelgoedfiguurtjes, beeldjes, speelgoedautootjes en meer. Een van de foto’s van Idris is altijd belicht met een lamp. “Voor hij stierf zei hij dat hij bang was dat het donker zou zijn. We laten die lamp dus bij hem branden. Wij hebben dezelfde lamp bij ons in de living staan”, vertelt het gezin.

Systematische pesterij

Die lamp is recent voor de vierde keer gestolen. En voor de vierde keer zal het gezin dezelfde moeten bestellen om die weer bij de foto te zetten. Bij andere gelegenheden verdwijnen er andere dingen. Een keer waren alle speelgoedautootjes van het graf weggenomen en lagen ze twee weken later verderop in het kinderperk in de modder. De dief sloeg een eerste keer toe in april en keerde sindsdien systematisch terug naar het graf van Idris. Een keer beroofde die ook het graf ernaast.

 

 © Patrick De Roo

Het gezin probeert van alles om de dader af te stoppen. Op bijna alle spullen hebben ze een sticker geplakt met de boodschap dat ze op het graf van Idris thuishoren. En dat als het ergens anders ligt, het is ‘gepikt van een graf van een 4-jarige, dappere kankerpatiënt’. Ze hebben ook trackers gestoken in veel van de spullen. Een van die trackers hebben ze teruggevonden bij het Jef Van Lindenfietspad achter het ziekenhuis Hoge Beuken in Hoboken.

Oproep

“We hebben aangifte gedaan bij de politie, maar die kan niet veel doen buiten af en toe het wijkteam langs laten lopen”, vertelt Thara. Het gezin wil dus via de krant twee oproepen doen. “Aan de dief zelf als die dit leest: stop er alstublieft mee. Je kwetst ons heel hard. En aan getuigen die iets gezien zouden kunnen hebben rond kinderperk 6 in het Schoonselhof. Het zou kunnen dat de dief met de fiets is, want we hebben vaak bandensporen gezien. Meestal gebeurt het van donderdag op vrijdag.”

“Dit zijn pesterijen en het moet echt stoppen”, zegt Thara. “Het idee dat die dief thuis zou kunnen zitten met die lampen van Idris, is heel moeilijk te verwerken voor ons. Die persoon weet goed genoeg wat hij of zij doet. Bewust stelen van een jongen die heel hard gevochten heeft, zonder te klagen, steeds goedgezind en die steeds anderen eerst plaatste. Wij voelen ons geviseerd, alsof iemand het grappig vindt om ons extra pijn en zorgen te geven. We maken ons heel de tijd zorgen over wat de dief nog gaat doen.”

De ouders van Idris hebben op alle spullen een sticker geplakt waarop staat waar de spullen moeten liggen: zijn graf.

De ouders van Idris hebben op alle spullen een sticker geplakt waarop staat waar de spullen moeten liggen: zijn graf. © Patrick De Roo

 (anro)

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio