Leden van de heemkundige kring Norbert de Vrijter, burgemeester Marleen Peeters en familieleden van Jules Van Olmen staan bij de opgeknapte wegwijzer op de hoek van de Vlimmersebaan en Visbeekbaan in Wechelderzande. © Bart Van den Langenbergh

Historische wegwijzer in ere hersteld: “Zo herdenken we meester Jules Van Olmen”

Wechelderzande -

De historische wegwijzer op de hoek van de Vlimmersebaan en Visbeekbaan in Wechelderzande (Lille) staat dankzij de heemkundige kring van Lille opnieuw op zijn plaats. De plaatsing van de wegwijzer is ook een eerbetoon aan Jules Van Olmen, de medestichter van de heemkring die eind maart op 94-jarige leeftijd overleed. “Vijftig jaar lang stond de wegwijzer in de tuin van Jules Van Olmen”, zegt Rosette Dillen van de heemkundige kring.

Bart Van den Langenbergh

Wechelderzande: 0,1 kilometer, Gierle: 6 kilometer en Vlimmeren: 3 kilometer. Dankzij de historische wegwijzer rijdt niemand nog verkeerd op de Vlimmersebaan in Wechelderzande. Jules Van Olmen, voormalig schoolhoofd en medebezieler van de heemkundige kring Norbert de Vrijter uit Lille redde vijftig jaar geleden de wegwijzer van de ondergang. Een halve eeuw lang stond de wegwijzer in de tuin van meester Van Olmen.

Na het overlijden van Jules Van Olmen op 94-jarige leeftijd eind maart van dit jaar nam de heemkundige kring samen met de familie en de gemeente Lille het initiatief om de historische wegwijzer op te knappen en opnieuw te plaatsen op de oorspronkelijke locatie. Zondagmiddag waren leden van de heemkring, burgemeester Marleen Peeters (N-VA) van Lille en familieleden van Jules Van Olmen om de historische wegwijzer op het kruispunt van de Vlimmersebaan en Visbeekbaan in te huldigen.

Leden van de heemkundige kring Norbert de Vrijter, burgemeester Marleen Peeters en familieleden van Jules Van Olmen staan bij de opgeknapte wegwijzer op de hoek van de Vlimmersebaan en Visbeekbaan in Wechelderzande. © Bart Van den Langenbergh

“Toen omstreeks 1970 de Vlimmersebaan werd verbreed voor ‘Koning Auto’, besefte meester Van Olmen ook dadelijk wat het lot zou zijn van de oude ‘handwijzer’ op de hoek van de Vlimmersebaan en de Visbeekbaan , toen de Turnhoutsebaan”, legt Rosette Dillen van de heemkundige kring uit. “Er moesten niet alleen enkele huizen sneuvelen, ook de oude wegwijzer moest er aan geloven. Meester Van Olmen redde hem van de sloop en plaatste hem in zijn tuin, mooi in de juiste richting. Vijftig jaar lang heeft hij vanuit zijn keuken en woonkamer op de wegwijzer gekeken.”

Gedenksteen

Na het overlijden van Jules Van Olmen namen werknemers van de gemeente de oude wegwijzer helemaal onder handen. “We beschouwen deze wegwijzer voortaan als een echt monument. Na vijftig jaar staat de wegwijzer weer op zijn oude, vertrouwde plaats”, aldus Rosette Dillen. “Tegelijkertijd plaatsen we een gedenksteen voor Jules Van Olmen aan de wegwijzer. Als bepaalde mensen sterven, is het alsof een bibliotheek afbrandt. Maar bij het heengaan van meester Van Olmen brandde een heel archief af. Gelukkig schonk de familie zijn omvangrijke archief aan de heemkundige kring.”

De gedenksteen voor meester Jules Van Olmen onder de wegwijzer. © Bart Van den Langenbergh

Burgemeester Marleen Peeters van Lille was verheugd om het nieuwe baken in Wechelderzande mee te mogen onthullen. “Ik ben blij om dit stukje uit ons verleden hier in het heden te plaatsen”, zei Marleen Peeters. “Als de mensen hier voorbij rijden, denken ze ook terug aan meester Jules Van Olmen. Dat maakt deze wegwijzer dubbel belangrijk.”

Thomas Van Olmen, kleinzoon en petekind van Jules Van Olmen, onthult samen met Nico Paepen van de heemkundige kring de gedenksteen aan de Visbeekbaan in Wechelderzande. © Bart Van den Langenbergh

Jules Van Olmen uit Wechelderzande overleed eind maart op 94-jarige leeftijd. © RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners