Een oude ansichtkaart van het Heilig Kruis. 

Een oude ansichtkaart van het Heilig Kruis. ©  rr

Heemkundige kring Mortsel zoekt oude foto’s en postkaarten Heilig Kruis

Zandhoven, Mortsel -

De Mortselse Heemkundige Kring is op zoek naar de reeks Nels-postkaarten van het vroeger jongenstehuis Heilig Kruis in Zandhoven.

Begin augustus publiceerden we een interview met poppenspeler Nonkel Ward die als kind vier jaar in het jongenstehuis Heilig Kruis in Mortsel verbleef, en zijn zomervakanties doorbracht in het buitenverblijf van het Heilig Kruis in Zandhoven.

Eduard Smets (93), zoals Nonkel Ward echt heet, houdt gemengde gevoelens over aan zijn verblijf. Hij vertelde toen ook dat hij graag de publicatie in zijn bezit zou krijgen die de Mortselse Heemkundige Kring ooit over het Heilig Kruis maakte. De Heemkundige Kring las dat en bracht Eduard intussen een bezoekje thuis in Brasschaat, inclusief het jaarboek met de publicatie. Eduard kon de Mortselse Heemkundige Kring ook enkele foto’s uit zijn persoonlijk album tonen.

Vanuit Zandhoven kwamen nadien nog enkele getuigenissen over waar het jongenstehuis zich exact bevond, want dat wist Eduard ook niet meer precies. Het domein zou gelegen hebben in de zandweg naast het huidig rust- en verzorgingstehuis Onze-Lieve-Vrouw van Troost, waar nu nog een chalet staat.

De Heemkundige Kring van Mortsel is nu nog op zoek naar de Nels-postkaarten die ooit van het Heilig Kruis in Zandhoven werden gemaakt. Maar Heemkundige Kring De Schout van Zandhoven is ‘slapende’ en de heemkundigen van Mortsel beschikken niet over gegevens van postkaartenverzamelaars van Zandhovense aangelegenheden.

Vandaar de oproep of er verzamelaars zijn die deze Nels-postkaarten in hun bezit hebben, zodat de heemkundigen ze mogen inscannen. Kan u helpen? Mail dan hugo.vermeirsch@proximus.be kma

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio