De race die er nooit één was: GP van België definitief gestaakt, Max Verstappen aangeduid als ‘winnaar’

De race die er nooit één was, zo zal de Grote Prijs van België 2021 herinnerd worden. De wedstrijd had om 15 uur moeten beginnen, maar door aanhoudende regen en slechte zichtbaarheid bleek rijden onmogelijk. Er werden wel twee rondjes achter de safety car gereden, waardoor de minimale raceafstand bereikt is. Max Verstappen is dus de officiële ‘winnaar’ van de race, voor George Russell en Lewis Hamilton. Alle rijders uit de top tien krijgen halve punten toegekend.

Bron: De Telegraaf

Nog voor de race in België goed en wel was begonnen, moest Red Bull Racing al een domper verwerken. Op het kletsnatte circuit crashte Sergio Pérez bij de verkenningsronde. De Mexicaan maakte geen harde klapper, maar belandde wel in de bandenstapel en kon hier zelf niet meer uitkomen.

Pérez kon door de schade aan zijn Red Bull aanvankelijk niet starten, maar mogelijk wordt hij gered door de weergoden. De race kon immers niet starten doordat de baan te nat lag en de zichtbaarheid niet goed genoeg was. De Grote Prijs had moeten beginnen om 15 uur, maar de start werd meerdere keren uitgesteld omdat de baan er te nat bij ligt. Nadien werden twee verkenningsrondjes achter de safety car gereden, waarna de rode vlag werd uitgehangen. De rijders stonden vanaf omstreeks 15u30 stil in de pits.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aanvankelijk zou de race hoe dan ook om 18 uur moeten stoppen - de klok was immers wel beginnen lopen om 15 uur, waarna er drie uur de tijd is om de race te eindigen. Maar de Internationale Automobielfederatie en de aanwezige stewards hebben beslist om overmacht in te roepen. Er werd beslist om nog een uur te proberen racen.

Iets na 18 uur kwam eindelijk het verlossende bericht dat er toch geracet zou worden. Om 18.17 uur mochten de wagens achter de safety car de pits uit, tot jolijt van de fans die al de hele dag in de regen wachtten. Maar het draaide uit op een grote teleurstelling. Na bijna tien minuten rijden werd er opnieuw een rode vlag uitgehangen. Daardoor werd de minimale raceafstand van twee rondes wel bereikt.

Halve punten

De klok tikte nadien genadeloos verder. Rond 18.45 uur kwam het nieuws dat vrijwel iedereen intussen verwachtte: de race werd definitief gestaakt en er werden halve punten toegekend aan de rijders. Max Verstappen gaat de geschiedenisboeken in als winnaar en krijgt daar dus 12,5 punten voor - waardoor hij vijf punten inloopt op Lewis Hamilton, die derde werd. De man met de grootste glimlach is George Russell, die voor het kleine Williams-team een totaal onverwachte tweede plaats en tien levensbelangrijke punten scoort.

Voor de fans en aanwezige gasten dreigt het raceweekend dus op een zeer valse noot te eindigen. Eerder op de dag werd onder andere Thibaut Courtois, gisteren nog met Real Madrid in actie tegen Betis, gespot op Spa:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.