© BFM

Alweer brand in leegstaand kasteel Lindenbos

Aartselaar -

De brandweer van zone Rivierenland moest zaterdagochtend opnieuw uitrukken voor een brand in het kasteel Lindenbos aan de Boomsesteenweg. De aanslepende administratieve lijdensweg over de nabestemming van het domein maakt dat krakers en vandalen er hun gang kunnen gaan.

 

Het kasteel Lindenbos was ooit een van de meest prestigieuze gebouwen van de gemeente. Het werd eind negentiende eeuw gebouwd in de zogenaamde eclectische stijl. Bekende voorbeelden daarvan zijn het Brusselse justitiepaleis en het Centraal Station in Antwerpen.

“De eerste eigenaar was edelman Antonius Ullens de Medaff die het liet het bouwen als buitenverblijf voor zijn familie”, zegt René Beyst van de plaatselijke heemkring. “De laatste bewoners halfweg vorige eeuw waren de familie Damman, eigenaars van steenbakkerijen in Niel.”

Kasteel als restaurant

Toen zij verhuisden werd het verkocht en omgevormd tot restaurant Lindenbos om een aantal jaar later opnieuw verkocht te worden aan Chinese eigenaars die er het groteske Cité du Dragon in ontwikkelden. De ruim twee hectare grote tuin werd omgebouwd tot een mini-zoo waar verschillende grote diersoorten in kooien als attractie aan de bezoekers werd aangeboden.

Kasteel Lindenbos als Chinees restaurant Cité du Dragon

Kasteel Lindenbos als Chinees restaurant Cité du Dragon © JW

Tot de gouverneur de politie er op afstuurde omdat de uitbaters en eigenaars niet over de nodige vergunningen beschikten. De dieren werden weggehaald en korte tijd later sloot het Chinese restaurant ook de deuren.

Het domein en het statige gebouw werd verkocht aan een immobiliënmaatschappij die er grote verkavelings- en verbouwingsplannen mee had. De administratieve lijdensweg voor het verkrijgen van vergunningen en goedkeuring van plannen maakte dat ondertussen al verschillende maatschappijen er hun tanden op stuk beten.

Het kasteel bleef ondertussen leeg staan en verkommerde fel. Het bleek en blijkt een droom voor krakers, hangjongeren en spelende kinderen. Het werd ongewild ook een werkplek voor de Boomse brandweer die sinds de leegstand reeds meerdere keren moest uitrukken om een brand te blussen.

Ongewenst bezoek

Alhoewel het te gevaarlijk is het gebouw te betreden om de brandoorzaak vast te stellen gaat men er van uit dat ongewenst bezoek ook nu weer de brand deed ontstaan die zaterdag kort na 5 uur ’s ochtends werd opgemerkt. Het werd een moeilijke klus voor de spuitgasten want door al die branden uit het verleden is het gebouw erg instabiel geworden en konden ze het vuur enkel langs de buitenkant bestrijden.

Uitslaande brand in kasteel Lindenbos

Uitslaande brand in kasteel Lindenbos

Burgemeester Sophie De Wit kan bij potentieel gevaar mogelijk optreden maar het is niet duidelijk of ze dit ook gaat doen. Ze was niet meteen bereikbaar voor een reactie. Ook over de huidige stand van zaken wat betreft bouw- pof verbouwplannen blijven we dus in het ongewisse.

Woonparkgebied

Wel is bekend dat vastgoedmaatschappij Acasa uit Sint-Martens-Latem momenteel het domein als woonparkgebied propageert. Omdat het om een beschermd monument gaat, moet het kasteel grotendeels wel behouden blijven. Hun advertentie vermeldt dat in de gerestaureerde kern van het kasteel en de nieuwbouwvleugels ondersteunende diensten voor de bewoners van het woonpark en de buurt zullen worden ondergebracht.  (JEF WIJCKMANS)

MEER OVER

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio