De jonge molenaar Alexander Malomgre aan de heimolen 

De jonge molenaar Alexander Malomgre aan de heimolen © jw

Heimolen open op Molenzondag

Aartselaar -

De organisatie Levende Molens neemt op zondag 29 augustus met de molen op het Heiken aan de Reetsesteenweg ook deel aan Molenzondag.

Het statische bouwwerk zal zondag van 10 tot 18 uur gratis te bezoeken zijn. De Aartselaarse heimolen is een van de 28 windmolens in onze provincie. Overal staan vrijwillige molenaars in voor de goede werking en het onderhoud. Dankzij hen zie je dit erfgoed aan de Reetsesteenweg in volle werking.

De provincie ondersteunt de werking van koepelvereniging Levende Molens VZW en rekent daarnaast ook op de actieve inbreng van haar team Monumentenwacht. “Een maalvaardige molen verhoogt niet alleen de belevingswaarde voor de molen, maar kan bovendien een bloeiende lokale erfgoedwerking stimuleren”, zegt Luk Lemmens, gedeputeerde voor Erfgoed en voorzitter van Monumentenwacht Vlaanderen vzw.

Voor de periode 2021-2025 is een jaarlijkse werkingssubsidie van 10.000 euro voorzien. Een deel hiervan werd het afgelopen jaar besteed aan de ontwikkeling van eenvormige, kwalitatieve infoborden voor installatie aan de molens, om de zichtbaarheid te bevorderen en de molens nog meer toegankelijk te maken.

Levende Molens vzw organiseert dit najaar voor de 22ste maal een molenaarscursus om vrijwillige molenaars aan te trekken. (jw) 

www.levendemolens.be

MEER OVER

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio