Fire is Gold. 

Fire is Gold. ©  Koen Bauters

Mondmaskers uit, dansschoenen aan: volgend weekend beats boven op drie Antwerpse festivals

Mondmaskers uit, dansschoenen aan. Dat is de dresscode in het weekend van 4 en 5 september. Na veel te lang zitten, wiegen en knikken mag er weer gedanst, geschreeuwd en ge-(vul zelf in) worden. In drievoud en met duizenden tegelijk. Plaats van afspraak: Fire is Gold, The Day Before Tomorrow en Ampere Open Air. Taak voor de week die komt: een vrije dag vragen voor de maandag nadien.

Greg Van Roosbroeck

Fire is Gold

Wat? Het grootste urban- en r&b-festival van het land en het eerste grote evenement voor zestienplussers zonder gedoe met mondmaskers of sociale afstand. De allereerste editie van Fire is Gold vond nog plaats in Vilvoorde, nadien verhuisde het feest naar Antwerpen. De laatste editie in 2019 lokte meer dan 10.000 bezoekers. Verwacht streetfood, randanimatie, kunsttentoonstellingen van jonge artiesten en het meest multiculturele publiek van de hele melkweg.

Wanneer? zaterdag 4 september, van 12u ’s middags tot middernacht.

Waar? Domein Middenvijver, Linkeroever, Antwerpen.

Inkomprijs? 39 euro.

Coronaregels? Met een CovidSafeTicket op zak mag iedereen zonder mondmasker of afstandsregels het festivalterrein op.

Line-up? Het betere werk uit urban en r&b, verdeeld over een mainstage en een tweede podium. Publiekstrekkers heten Damso, Bryan MG, Broederliefde, Chuki Beats & Friends, Miss Angel en Frenna, met meer dan een miljard streams de meest beluisterde artiest van de Benelux.

De organisatie? Medeorganisator Wim Van der Borght: “Het is de max dat we Fire is Gold opnieuw kunnen organiseren voor onze jongeren. Wij, maar vooral zij, zijn free again! Alleen al om die reden belooft het een topevenement te worden.”

De dj? Kevin Kofii: “Fire is Gold is het eerste festival waarop ik nog eens voor meer dan drieduizend mensen mag spelen. En dan in Antwerpen: mijn roots liggen deels in Ghana, met een Belgische moeder en Ghanese vader, maar ik ben hier opgegroeid. Mijn beste vrienden en kennissen komen kijken. En ik geraak makkelijk tot aan het festivalterrein, zelfs met de tram of de fiets. Ik ben excited!”

Meer info?www.fire-is-gold.com

The Day Before Tomorrow

 

 ©  rr

Wat? The Day Before Tomorrow begon in 2013 op vraag van burgemeester Jan Jambon en toenmalig schepen van Cultuur Karina Hans: doe eens iets voor de Brasschaatse jeugd die niet naar Tomorrowland kan? Organisator Marc Reijntjens bokste in drie maanden tijd een gratis festival in elkaar en liet het plaatsvinden op de vooravond van Tomorrowland. Dit jaar vindt de achtste editie plaats met 15.000 mensen. Dat is de maximumcapaciteit.

Wanneer? Op zaterdag 4 september van 12u tot 1u ’s nachts.

Waar? In het gemeentepark van Brasschaat.

Inkomprijs? 22 euro.

Coronaregels? Met een CovidSafeTicket op zak mag iedereen zonder mondmaskers of afstandsregels het festivalterrein op.

Line-up? Boef, Lil Kleine, Makasi, Patrice Bäumel, Yves Deruyter, Dave Lambert, TLP en nog veel meer, verspreid over vijf podia: een mainstage, een house- & technopodium, een ChitChat Terrazza, La Brassa en een Silent Disco Stage.

De organisatie? Marc Reijntjes: “Vrijdagochtend om 8u ben ik begonnen met de opbouw. De eerste stellingen die verschijnen, leveranciers die aankomen, dat beetje stress ... kippenvel. Ik hoop op een mooie nazomer, maar het wordt sowieso genieten. Op de mainstage tienduizend mensen uit hun dak zien gaan, dat wordt kicken. Zoiets went nooit. Ik denk dat het voor een artiest ook zo moet voelen.”

De dj? Dj Licious: “Opnieuw op festivals staan, is te vergelijken met Sinterklaas, Kerstmis, Pasen en je verjaardag op dezelfde dag vieren. De eerste keer dat ik deze zomer voor een dansend publiek stond en mijn nieuwe single Hope mocht spelen, heb ik een traan gelaten. Dit is onze passie, ons leven, ons werk, waarin we al die uren gestoken hebben om ergens te geraken. Inmiddels heb ik een tiental festivals mogen doen, maar The Day Before Tomorrow is extra speciaal: ik woon in Brasschaat en ga geregeld lopen in het gemeentepark. Ik kom er ook met mijn familie. Eindelijk kan ik er draaien.”

Meer info? www.thedaybeforetomorrow.be

Ampere Open Air

 

 © Joris Herregods

Wat? De festivalversie in openlucht van Ampere, de discotheek naast en onder het Centraal Station in Antwerpen. Net zoals de voorbije jaren in de club en op het festival ligt de focus op undergroundhouse, techno en alles wat daartussen ligt. Er is veel aandacht voor lokaal talent en er is een culinaire noot: topchefs Seppe Nobels en Kwinten Albertijn komen koken in de vipruimte van het festival. De organisatie mikt op zo’n 10.000 bezoekers.

Wanneer? Op zondag 5 september van 12u tot middernacht.

Waar? Domein Middenvijver, Linkeroever, Antwerpen.

Inkomprijs? 47,50 euro.

Coronaregels? Met een CovidSafeTicket op zak mag iedereen zonder mondmaskers of afstandsregels het festivalterrein op.

Line-up? Dave Clarke, Mind Against, The Subs (live), Zip, het Roemeense trio Raresh, Petre Inspirescu en Rhadoo, en nog veel meer. Er zijn drie verschillende podia, waaronder een Boiler Room van de gelijknamige wereldbekende streamingdienst.

De organisatie? Joachim Marynen: “Heerlijk, de gezonde stress, het samenbrengen en het samenwerken met een mooi team. Hoe je langzaam alle elementen ziet samenkomen tot één groot geheel. Ik denk dat mensen vaak vergeten hoeveel werk en tijd in een festival kruipt, hoeveel radartjes meedraaien, en dus ook hoe belonend het is voor de hele crew om de bezoekers blij en voldaan te zien op de dag zelf. Het grootste cadeau is de bezoeker. We hopen dat iedereen het gevoel van vrijheid en samenhorigheid met ons komt delen.”

De dj? Lola Haro: “De eerste keer dat ik opnieuw voor volk kon spelen, besefte ik nog meer hoe hard ik alles gemist had en hoe gek het eigenlijk is dat alles zo lang on hold is gezet. Je voelt ook dat de mensen nog meer in vorm zijn dan voor corona en nog meer zin hebben om te feesten. Er is een soort van samenhorigheidsgevoel omdat iedereen hetzelfde wil: dansen op goeie muziek en zich amuseren. Na zo’n lange tijd niet draaien, is het ook voor mij een nog grotere challenge om de juiste platen te kiezen op de juiste momenten.”

Meer info?www.ampereopenair.com