© ATV

Nog meer schadelijke stoffen zonder vergunning geloosd bij 3M in Zwijndrecht, blijkt na inspectie

Zwijndrecht -

Tijdens een inspectie bij chemiereus 3M in Zwijndrecht is donderdag nog een tweede giftige stof gevonden in het afvalwater. Bovenop het schadelijke FBSA werd in stalen ook Me-FBSA aangetroffen. Ook de productie van deze stof was niet aangegeven bij de Vlaamse overheid. Daarmee lijkt 3M zich steeds meer in troebel water te bevinden.

David Van Turnhout

Donderdag viel de milieu-inspectie binnen bij de Zwijndrechtse vestiging van chemiereus 3M. Dat gebeurde in nasleep van de PFOS verontreiniging die werd ontdekt bij graafwerken voor de Oosterweel en een daaropvolgend onderzoek door VTM. Daaruit bleek het bedrijf de giftige stof FBSA zonder vergunning in de schelde te lozen. Tijdens de inspectie van donderdag ontdekten de speurders nu ook dat er op de site Me-FBSA wordt geproduceerd. Normaal gezien moet het bedrijf dit aanvragen en daar een vergunning voor hebben, maar dat was hier niet geval.

LEES OOK: Staalname bevestigt aanwezigheid FBSA bij 3M

Me-FBSA is een variant van het kankerverwekkende FBSA dat ook Methyl bevat. Deze toevoeging kan de eigenschappen van zo’n stof wijzigen en bijvoorbeeld waterafstotender maken. Of deze stof gevaarlijker of giftiger is dan FBSA, is op dit moment nog niet duidelijk.

LEES OOK: 3M geeft toe dat het FBSA in Schelde loost

Nog meer stoffen

Maar daar stopt het verhaal niet. VTM en HLN onderzochten documenten waaruit blijkt dat het bedrijf in 2006 nog een andere stof, Me-FBSE, produceerden, opnieuw zonder dit aan te geven en zonder vergunning. Daardoor rijst het vermoeden dat er sprake is van een grootschalige vervuiling waar niemand iets van afwist. Het is nu aan de speurders om te achterhalen welke verontreiniging in het verleden bij 3M heeft plaatsgevonden en welke giftige producten er in de Schelde zijn geloosd.

LEES OOK: 3M dumpt al jarenlang ongestoord illegale en toxische stof FBSA in Schelde