Michel Van Genechten: toekomstig papa en ook dit jaar de drijvende kracht achter alweer een nieuw culinair festival in ‘s-Gravenwezel: Festi Streat. © JAA

Festi Streat: ambassadeurs wereldkeuken zij aan zij met lokale chefs

‘s-Gravenwezel -

Voorlopig nog geen nieuwe Wezel Culinair, maar dankzij Festi Streat zullen honger en dorst dit jaar toch al opnieuw gestild en gelest worden op het dorpsplein. Tien foodtrucks met specialiteiten uit de hele wereld en vier chefs van horecazaken uit ’s-Gravenwezel en Schilde zijn klaar om de smaakpapillen van de bezoekers te verwennen. “We voorzien heel wat overdekte plekken om te degusteren”, anticipeert organisator Michel Van Genechten op de weersvoorspellingen.

Jan Auman

Meer dan twintigduizend mensen woonden in september 2019 de tiende en voorlopig laatste zomereditie van Wezel Culinair bij. “Om dit jaar al opnieuw zo’n groots opgezet culinair festival op poten te zetten met horecaondernemers uit heel Antwerpen, was de tijdgeest dit voorjaar – toen we alles in gang moesten steken – nog te onzeker”, verklaart Michel Van Genechten (38). Hij is planner bij bedrijfsafvalspecialist Suez in Beerse, maar ook een foodie en levensgenieter voor wie de organisatie van dit soort evenementen een passie en pure hobby is.

Gratis

Het alternatief ruikt alvast op papier ook heel lekker. “Festi Streat, dat zijn drie dagen lang vier lokale chefs, twee grote bars en 584 lichtjes die ook wanneer de duisternis invalt voor sfeer zullen zorgen,” vertelt de gastheer. Die was de voorbije dagen ook zelf druk in de weer om alles opgesteld te krijgen tegen vrijdagavond 18 uur, wanneer het driedaags culinair foodtruckfestival de poorten opent. Je kan trouwens helemaal gratis naar binnen. Aan de verschillende standen betaal je met jetons.

Michel Van Genechten bij de inkom, waar je gratis naar binnen mag © JAA

“Er zijn veel foodtrucks, maar ik heb een doordachte selectie gemaakt op basis van kwaliteit en diversiteit”, overloopt de ‘chef’ van het festival het aanbod. “Verwacht je aan streetfood uit onder meer de Balkan, Azië, Spanje, Mexico en de Verenigde Staten. Vanuit alle windstreken zullen ze hier hun rijdende keukentjes parkeren op het veld achter het Lodewijk de Vochtplein. Het plein zelf houden we vrij voor onze vrienden van de oldtimerrally op zondag. Hopelijk passeren de chauffeurs ook even bij ons.”

Lokaal culinair talent

Wezel Culinair zette graag de spot op lokaal culinair talent en ook Festi Streat houdt vast aan die traditie. “Zeker”, benadrukt Van Genechten. “Je kan het hele jaar door lekker eten in onze gemeente. Dit weekend komen vier uitstekende lokale koks op verplaatsing koken. ’s-Gravenwezel vaardigt Yoshi Mariën (Hertebos) en Sergio De Meester (Bodega Gilles) af. Schilde stuurt Christine Mees en Tim Schoeters (Thijm) en Dirk Martens (Kaasmeester). Allemaal toppers, maar de aanwezigheid van Dirk ontroert me echt. Hij is er al bij sinds de eerste editie van Wezel Culinair en sloeg er niet één over.”

Op Wezel Culinair was de sfeer altijd top. © JAA

In de twee grote bars schenken medewerkers naast courante bieren, wijnen en cocktails ook lokale specialiteiten. Zo kan je onder meer proeven van de FlowersNgin van David Sels, een florist die zijn lievelingsbloemen en planten verwerkte in een destillaat van hoge kwaliteit. ’s-Gravenwezelnaar Philip Collet, die zes jaar geleden al een succesverhaal maakte van zijn eigen lokale gin, stelt op Festi Streat zijn nieuwe godendrank voor: Belici Limoncello. En Fredric Vervrangen, barista en ambachtelijk koffiebrander bekend onder de naam Caffrèdi, bewijst dat je ook in ’s-Gravenwezel topkoffie kan maken.

 © rr

De weerberichten gewagen van eerder wisselvallig weer voor dit weekend. “Daarom hebben we heel wat shelters en harde ondergrond voorzien zodat onze hopelijk tweeduizend bezoekers niet nat hoeven te worden en zonder slijkerige schoenen kunnen genieten”, aldus Van Genechten.

Dat hij zijn nieuwste culinair kindje al in augustus en niet zoals gebruikelijk in september voorstelt, heeft een bijzondere reden. “Mijn partner Karen Persyn, voormalig topskiester, zal binnen enkele weken ons eerste echte kindje op de wereld zetten. Vanaf dan zullen de culinaire activiteiten zich beperken tot het klaarmaken van papflessen.” (jaa )

Festi Streat, vrijdag 18-01u, zaterdag 16-01u en zondag 12-22u. Website Festi Streat
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners