©  Jill van Meerbeeck

Bakfiets onveilig volgens Test Aankoop, alternatieven onveiliger volgens bakfietsers

Bakfietsen zijn razend populair en het lijkt er zelfs op dat de achterbankgeneratie uit de jaren ‘80 en ‘90 anno 2021 plaats heeft moeten ruimen voor een nieuwe generatie jongvolwassenen die in de bakfiets werd grootgebracht. “Niet veilig”, zegt Test Aankoop nu. Volgens een Europese studie zitten kinderen veiliger in een aanhangwagentje of in een vaste fietsstoel.

David Van TurnhoutBron: Eigen verslaggeving, Test Aankoop

Jill van Meerbeeck woont met haar drie kinderen in Antwerpen en zou niet meer zonder haar bakfiets kunnen. Dagelijks brengt ze haar kinderen van en naar school in een nieuw elektrisch exemplaar. “Ik rijd eigenlijk al 10 jaar met de bakfiets”, vertelt ze. “Maar sinds ik een elektrische heb nog veel meer. Mijn moeder woont in Mortsel. Vroeger nam ik daar de auto voor, maar vandaag is het gewoon veel makkelijker met de fiets.” Jills kinderen vinden de ritjes met hun mama heerlijk en genieten van elke meter die ze rijden. “Zeker de oudste, want die is wagenziek”, lacht de sportieve mama.

2 van Jills kinderen in de bakfiets. ©  Jill van Meerbeeck

Minder bescherming

Een studie van Test Aankoop doet nu twijfel rijzen over de veiligheid van het vervoersmiddel. Zo wijzen crashtests uit dat kinderen minder goed beschermd zijn bij een aanrijding omdat de bak nog een stukje verder over het asfalt schuift en daarbij mogelijk objecten raakt. Ook de veiligheidsgordels zouden bij een botsing los komen en onvoldoende bescherming bieden. Het beste alternatief is volgens Test Aankoop een vast stoeltje op de fiets. Daarin zitten kinderen steviger en is er minder impact bij een aanrijding. Ook een aanhangwagen zou veiliger zijn omdat het kind er steviger in is vastgemaakt.

Anders in de praktijk

“Dat een karretje veiliger is, kan ik moeilijk geloven”, reageert Jill. “Die karretjes zijn ontzettend laag en daardoor ook moeilijker zichtbaar. Zelfs met een vlag erop zien automobilisten je niet. In dat opzicht is zo’n karretje toch levensgevaarlijk?” Ook de stoeltjes vindt de Antwerpse maar een slecht alternatief. “Met drie kinderen moet er wel een van de kinderen voor of achter je fietsen. Dat geeft erg veel stress omdat je voortdurend op je kinderen, het verkeer én jezelf moet letten. Met een bakfiets heb je dat probleem niet.”

Het lijkt er dus op dat er wel wat verschillen zijn tussen een crashtest en de praktijk, en statistieken over ongevallen met bakfietsen zijn nog niet meteen voorhanden. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd.

Vastgoed

Jobs in de regio