Graffitiartiest Yvon Tordoir van Aerosol Kings aan het werk op de Markgravelei. 

Graffitiartiest Yvon Tordoir van Aerosol Kings aan het werk op de Markgravelei. © Nattida-Jayne Kanyachalao

Buurt krijgt vrij spel en mag graffiti spuiten in oude supermarkt

Antwerpen -

Het district Antwerpen organiseert een tijdelijke streetartzone in de oude Cashwell-supermarkt op de Markgravelei. Twintig graffitiartiesten krijgen er vrij spel, maar ook de buurt mag kleur brengen in de kale hallen. En daar werd al gretig gebruik van gemaakt. “Cool! Dit kunnen we niet elke dag doen”, zeggen Laura (8) en Colette (8).

Jan Stassijns

De buurtbewoners van de Markgravelei zouden wellicht graag volledig vrij spel krijgen in de voormalige Cashwell-supermarkt in de straat. De plannen van supermarktketen Lidl en projectontwikkelaar Immpact stoten namelijk op heel wat protest uit de buurt. Op de site van 8.900 vierkante meter staat namelijk een nieuwbouwproject gepland, met supermarkt en woningen. Een groep buurtbewoners heeft ook al bezwaar ingediend tegen de plannen.

In tussentijd organiseert het district Antwerpen er van woensdag 25 tot en met zaterdag 28 augustus een streetartzone, waar de buurt wél vrij spel krijgt. Op verschillende muren kan iedereen die dat wil zijn graffitikunsten tonen. De demonstraties van professional Yvon Tordoir en zijn crew van Aerosol Kings kunnen alvast een inspiratie zijn. “We zijn hier met een twintigtal artiesten aan de slag”, zegt Tordoir. “Een leuk initiatief van het district om deze site tijdelijk open te stellen. We zijn hier helemaal vrij, just for fun. En tegen zaterdag staat het hier helemaal vol.”

Ook graffitiartiest RWINA is van de partij. Hij organiseert de workshops en geeft de ultieme tips en tricks om een cool kunstwerk met de spuitbus te sprayen. En coolness, daar weten Laura (8) en Colette (8) alles van. Zij nemen deze week deel aan de sport- en cultuurweek van het district en woensdagnamiddag stond een workshop graffiti op het programma. “Wij zijn Team Cool”, zegt het tweetal. “We hebben eerst wat kunnen oefenen en daarna zijn we echt begonnen. Het is toch niet zo gemakkelijk. Je moet soms hard en lang op de spuitbus duwen en regelmatig schudden. Maar het is wel echt leuk. Graffiti is niet iets dat we elke dag kunnen doen.”

Laura en Colette, alias Team Cool, bij hun creatie. 

Laura en Colette, alias Team Cool, bij hun creatie.  ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

Ook Elena (8) en Nico (9) laten met trots hun kunstwerk zien: Let’s Go. “Dat kwam spontaan in ons op”, vertellen ze. “Moeilijk? Dat hangt er wat vanaf. Hoe dichter je met de spuitbus naar de muur gaat, hoe dunner de lijn, dan kan je eerst al wat schetsen voor je echt begint. We willen dat graag nog eens doen, want het is wel speciaal.”

Elena (8) en Nico (9) laten er geen gras over groeien: ‘Let’s go!’ 

Elena (8) en Nico (9) laten er geen gras over groeien: ‘Let’s go!’ ©   Nattida-Jayne Kanyachalao

Slotmoment

De streetartzone eindigt feestelijk met een live dj op zaterdag 28 augustus van 14 tot 18 uur. Alle inwoners worden uitgenodigd om de kleurrijke ontwerpen te bewonderen of om er zelf nog een laatste streepje kleur aan toe te voegen.

Vrijdag staat er ook nog een gratis workshop op het programma, van 13.30u tot 16.30. Inschrijven is verplicht.

“Begin deze zomer kreeg wijk Dam al een hippe streetartzone die tot enkele prachtige muurschilderingen leidde”, zegt districtsschepen van Cultuur, Femke Meeusen (Groen). “Nu is het de beurt aan de Markgravelei. Ik hoop dat deze streetartzone ook een creatieve hotspot wordt waar bewoners kunnen creëren en elkaar kunnen ontmoeten.” 

Bij een echt graffitikunstwerk hoort een ‘tag’ 

Bij een echt graffitikunstwerk hoort een ‘tag’ © Nattida-Jayne Kanyachalao  

Elena (8) en Nico (9) aan het werk 

Elena (8) en Nico (9) aan het werk ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

 

 ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

 

 ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

 

 ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

 

 ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio