Negen van de elf bestuursleden van Ferm Meerhout-Zittaart. Magda Melis en Francine Leuse ontbreken op de foto 

Negen van de elf bestuursleden van Ferm Meerhout-Zittaart. Magda Melis en Francine Leuse ontbreken op de foto © AF

Ferm viert drie keer uitgesteld eeuwfeest

Meerhout -

Ferm Meerhout-Zittaart is honderd jaar jong en dat wordt gevierd. Het voorbije anderhalf jaar werden de festiviteiten drie keer uitgesteld, maar dit weekend kan het eeuwfeest eindelijk de nodige luister gegeven worden.

Annelies Frederickx

“In het verslagboek staat dat onze vereniging opgericht werd op 19 december 1920, maar de eerste activiteit ging door in 1921”, weet Lea Goos, lid van het kernbestuur en waarnemend voorzitter. “Het is niet evident, dat een vereniging honderd jaar wordt en dat hebben we vooral te danken aan de inzet van velen. Momenteel telt het kernbestuur vier leden en elf actieve bestuursleden zorgen voor de organisatie van de verschillende activiteiten. Dat is een relatief kleine ploeg, maar we kunnen op grote evenementen rekenen op hulp van vrijwilligers. Wanneer we bijvoorbeeld een ontmoetingsfeest organiseren voor onze 120 leden, is het echt werkendag, zeker wanneer we het eten zelf bereiden. Daarnaast bieden we uiteraard de klassieke activiteiten aan zoals kooklessen, wandelen, fietsen, lezingen en culturele of crea-activiteiten. Daar staat Ferm voor bekend en dat zal altijd zo blijven.”

Lea Goos en Mia Tessens bekijken het oude verslagboek 

Lea Goos en Mia Tessens bekijken het oude verslagboek © AF

Zestig jaar lid

De vereniging is door de jaren heen flink veranderd en daar kan Mia Tessens over getuigen. “Met mijn 86 jaar ben ik de ouderdomsdeken en ik ben dit jaar exact zestig jaar lid van de vereniging”, verklapt het kranige bestuurslid. “Op mijn 26ste ging ik bij de Boerinnenbond, zoals Ferm toen heette. Ik voelde mij daartoe genoodzaakt, want de Boerinnenbond was voor mij naschools onderwijs. Ik had als jong meisje namelijk geen echte vorming gekregen. Ik was de oudste van vier en met een zieke vader was ik verplicht om te werken. De Boerinnenbond, of later Ferm, heeft mij veel geleerd, maar vooral de vriendschap en de goede sfeer hebben mij die zestig jaar lang aan boord gehouden.”

Alle leden van Ferm Meerhout-Zittaart maken zich op voor enkele dagen feest. “De viering van ons honderdjarig bestaan is al drie keer verplaatst, maar nu kunnen we eindelijk samenkomen en feesten”, legt Lea Goos nog uit. “Zaterdagmiddag is er om 14u een dankviering in de Sint-Bavokerk. In het parochiecentrum gaat daarna een tentoonstelling van start en aansluitend houden we een officiële receptie met onder meer nationaal voorzitter Nik Van Gool en burgemeester Nele Geudens. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de Meerhoutse retroband The Marks. Op dinsdag zetten we het feest verder en zullen we onze leden culinair verwennen. Er is ook een verrassing voorzien voor hen en tijdens het etentje zullen we kunnen genieten van de a capella groep 4Tune.”

www.facebook.com/Ferm-Zittaart

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio