Kunstenaar Frank in zijn oude slachterij. 

Kunstenaar Frank in zijn oude slachterij. © Filip Spoelders

Oude slachterij en kapel, Vremdse kunstenaar stelt tentoon op unieke locaties

Vremde -

Kunstenaar Frank De Mulder opent de volgende drie zondagen zijn atelier in Vremde en de kapel van Don Bosco om zijn werken te tonen. “Ik werk rond de thema’s Parijs, de Antwerpse haven en kroegen.”

Filip Spoelders

Antwerpenaar Frank is ondertussen 35 jaar kunstenaar. Een tiental jaar geleden belandde hij in Vremde. Langs de Broechemsesteenweg trok hij in een woning waar achteraan in de tuin een lege slachterij stond. Hij richtte het meteen in als atelier. Hierdoor beschikt hij over een verrassende galerij. “In de oude slachterij zie je nog de haken hangen waar vroeger de karkassen werden versneden. Ook de witte tegels heb ik behouden”, vertelt hij tijdens een rondleiding.

Werken over de Antwerpse haven.

Werken over de Antwerpse haven. © Filip Spoelders

Met tegenover zijn deur ook nog eens de kapel van Jongenstehuis Don Bosco, beschikt hij over twee aparte locaties om tentoon te stellen. “Het zijn inderdaad twee unieke plaatsen. De kapel komt er voor de eerste maal bij. Ze is erg interessant om mijn grote werken in voor te stellen.”

Geen totale abstractie

Frank haalt zijn inspiratie door rond te dolen in Parijs, of door de haven van Antwerpen of sfeervolle kroegen te bezoeken. “Tijdens corona heb ik die uitstappen lang moeten missen. Maar ik heb een jaar lang in mijn atelier gewerkt. Tijdens mijn tochten maak ik veel foto’s en schetsen. In mijn atelier abstraheer ik de zichten en taferelen op doek. Het is geen totale abstractie want de bestaande situaties blijven enigszins herkenbaar.”

Frank vertelt hoe hij het interieur van een kroeg op doek brengt.

Frank vertelt hoe hij het interieur van een kroeg op doek brengt. © Filip Spoelders

Met het schilderen eindigt het werk van de kunstenaar niet. “Ik ga verder door er collages van te maken. Ik verwerk onder andere stoffen, metalen, jutte en papier in de schilderijen. Hiervoor zoek ik bijvoorbeeld naar oude tijdschriften. In Parijs vind ik makkelijk oude affiches en magazines uit de jaren veertig of vijftig op die typische rommelmarkten. Soms is het zonde om ze uit elkaar te knippen en begin ik eerst te lezen. Maar ze maken deel uit van mijn werk. Parijs, de haven van Antwerpen en authentieke kroegen zijn de thema’s die de bezoekers zullen zien terugkomen.”

De sporen van de slachterij zijn zeker aanwezig.

De sporen van de slachterij zijn zeker aanwezig. © Filip Spoelders

De galerij aan de Broechemsesteenweg 131 is zondag te bezoeken vanaf 15 uur, met opening door Ernest Van Buynder als voormalig voorzitter van het M HKA in Antwerpen. Op zondagen 5 en 12 september loopt de expo van 11 tot 18 uur.

Drie zondagen lang zijn de werken te bezichtigen.

Drie zondagen lang zijn de werken te bezichtigen. © Filip Spoelders