CD&V-voorzitter Joachim Coens. 

CD&V-voorzitter Joachim Coens. ©  BART DEWAELE

Ook CD&V legt pensioenvoorstel op tafel: na twintig jaar werken recht op minimumpensioen

CD&V-voorzitter Joachim Coens vindt dat iedereen die minstens 20 jaar effectief gewerkt heeft recht moet krijgen op het minimumpensioen, los van de minimale loopbaanduur van 30 jaar. Open Vld-kopman Egbert Lachaert loste dinsdag al een voorstel om het recht op minimumpensioen voor te behouden voor mensen die minstens twintig van de dertig jaar loopbaan effectief hebben gewerkt.

Wouter van BiezenBron: Belga

Minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) legt dezer dagen de laatste hand aan haar pensioenhervorming. De regering besliste eerder al om het minimumpensioen voor een volledige loopbaan van 45 jaar op te trekken tot 1.500 euro netto, maar over de concrete voorwaarden voor de toegang tot dat minimumpensioen is nog niets beslist. Nu is de enige voorwaarde een loopbaanduur van minstens 30 jaar, maar dat zegt in principe niets over de effectief gewerkte jaren omdat onder meer werkloosheid of tijdskrediet gelijkgesteld worden in de pensioenopbouw.

LEES OOK: Open Vld wil strengere regels: minstens 20 jaar effectief werken voor minimumpensioen

In het najaar moet het debat binnen de regering daarover losbarsten, maar Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert gaf gisteren/dinsdag al een schot voor de boeg met zijn voorstel om het minmumpensioen voor te behouden voor wie een loopbaan van minimum 30 jaar heeft en minstens 20 jaar daarvan effectief heeft gewerkt. CD&V-voorzitter Joachim Coens reageert vandaag/woensdag met een reeks eigen voorstellen, die samen met Kamerlid en CD&V-pensioenspecialiste Nahima Lanjri zijn uitgewerkt.

Concreet willen de christendemocraten het minimumpensioen voorbehouden voor iedereen die een loopbaan van minstens 30 jaar heeft, zoals nu het geval is. Maar ook wie 20 jaar effectief gewerkt heeft en niet aan een loopbaan van 30 jaar komt, moet toegang krijgen tot het minimumpensioen, vinden Coens en Lanjri. “Door ook rekening te houden met gelijkgestelde periodes van onder meer invaliditeit, werkloosheid, maar ook zorg, houden we rekening met mensen die tegenslag hebben en bijvoorbeeld een werkongeval meemaken of een tijdlang werkloos zijn”, zegt Coens. Lanjri benadrukt dat heel wat vrouwen niet aan een volledige lopbaan komen omdat ze bijvoorbeeld vaker dan mannen zorgverlof opnemen. “We hebben oog voor het genderperspectief”, klinkt het.

Vastgoed

Jobs in de regio