Na jaren komen Mieke en Alain nog eens terug naar De Volkslust. Met hun twee kinderen deze keer. 

Na jaren komen Mieke en Alain nog eens terug naar De Volkslust. Met hun twee kinderen deze keer. 

BLIJVEN PLAKKEN “In Merksem leerde je je lief kennen in ’t Diamantje”

Liefde op het eerste gezicht was het. Of het scheelde toch niet veel. Alain Moons (42) en Mieke Platteau (41) leerden elkaar kennen in de hoogjaren van ’t Diamantje in Merksem, toen nog op het Kroonplein. Daarna trouwde ze in de Volkslust, een feestzaal van dezelfde eigenaar. “Dat ging zo in Merksem. Mijn zus leerde haar man ook kennen in ’t Diamantje en mijn broer trouwde ook in de Volkslust.”

Rebecca Van Remoortere
-

 

Blijven Plakken

Het voorbije anderhalf jaar leefden we met de rem op. En dat was ooit wel anders. In deze reeks blikken we nostalgisch terug op onze wonderjaren 80 en 90. De jaren waar in Antwerpen, de Kempen of Mechelen in de verste verte geen avondklok viel te bespeuren.      

 

Er moet iets in de lucht hebben gehangen daar op het Kroonplein in Merksem vroeger. Mieke en Alain, ondertussen Schotenaars, kunnen zo uit de losse pols nog minstens vijf koppels opnoemen die elkaar ook leerde kennen in ’t Diamantje, waar nu café Musik is. The place to be eind jaren 90 en begin jaren 2000 in Merksem volgens hen.

Waarom? Daar kunnen ze zelf de vinger niet echt opleggen. “Ik zat er elke dag, behalve op de sluitingsdagen. Het was er altijd druk, zeker in de winter als je niet buiten kon zitten. In het midden stond een pooltafel met een plank over die doorheen de jaren de vestiaire was geworden. Kwam je vroeg in de avond toe, dan moest je op het einde graven in een berg jassen op de pooltafel om je spullen te vinden. De muziek stond er vaak zo luid dat je elkaar niet kon verstaan en je stonk naar de sigaretten als je thuiskwam, want je mocht er toen nog binnen roken. En toch was het er altijd gezellig. Er was buiten Bouckenborgh ook niet veel anders in Merksem. En om naar Bouckenborgh te gaan moest je langs een donkere steeg en dat vond ik maar niks”, zegt Mieke.

Maar iedereen zat in ’t Diamantje. “Iedereen van chiro Sus, Tom en Sam en Scouts den 61 zat daar. Het café was bedoeld als praatcafé, maar als eigenaar Koen er niet was, durfden we de muziek wel heel luid zetten. Dan was er misschien nog twintig man in het café en dan werd er gedanst met de tappers van dienst. Ik heb vaak de zon zien opkomen in ’t Diamantje.”

Alain komt oorspronkelijk uit Schoten en kwam niet zo vaak in ’t Diamantje. Maar hij was er wel op exact het juiste moment. “Het was al laat en ik was net terug van chirokamp en zat nog met een paar andere leden van de chiro op café. Alain zat aan de toog met zijn chef. Hij werkte in een keuken. Toevallig was de dochter van die chef mee op chirokamp. Ik stapte dus naar hem om te vragen of zijn dochter het leuk vond. En toen raakte Alain en ik aan de praat. We hadden al een paar pintjes op dus dat ging heel vlot”, zegt Mieke.

En zo onstond het zoveelste Diamantjeskoppel in Merksem. En wie Diamantje zegt, zegt ook de Volklust. Dat is de feestzaak van zelfde eigenaar Koen. “Daar gingen de fuifen door. Elk weekend was er wel iets te doen. In de grote én in de kleine zaal. Meestal chiro-of scoutsfeestjes. De Hangoverparty was het beste feest van het jaar. Als ik zelf niet aan het dansen was in De Volkslust, werkte ik er in de vestiaire. Wij gingen nooit uit in ’t stad, want wij hadden De Volklust.”

Ook Alain heeft nog herinneringen te over aan die tijd in Merksem. “Ik keek vooral uit naar de komst van één man in de vroege uurtjes in De Volkslust. Leo. Hij bracht een mand voor broodjes mee. Smoskes en martino’s. Hij ging alle cafés rond, zelfs in Schoten. Iedereen kende hem en wist dat hij nog zou komen.”

Uiteindelijk ging het trouwfeest van de twee ook door in de Volkslust. Waar anders. “Net zoals dat van mijn broer en dat van mijn zus. Die haar partner ook leerde kennen in ’t Diamantje. Zo ging dat in Merksem.”

Test wat er bij jou is blijven plakken over uitgaan in de jaren 80 en 90 in je gemeente met onze Plakquiz

Lees hier alle plakverhalen uit jouw gemeente en ver daarbuiten

 

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio