De fietsersbrug over de Dijle op de grens van Heindonk (Willebroek) met Walem (Mechelen) verbindt de jaagpaden langs de natuur in beide gemeenten.  

De fietsersbrug over de Dijle op de grens van Heindonk (Willebroek) met Walem (Mechelen) verbindt de jaagpaden langs de natuur in beide gemeenten.  © Sven Van Haezendonck

Willebroek steunt Scheldevallei als nationaal park, ook Rivierenland zet door

Willebroek, Mechelen -

In de strijd om de erkenning als nationaal park steunt Willebroek de kandidatuur van Rivierpark Scheldevallei. Dat is opvallend, want ook in Mechelen hadden ze de kanaalgemeente er graag bij voor het Beschermd Natuurpark Rivierenland.

Sven Van Haezendonck

Hoge Kempen in Limburg is op dit moment het enige nationaal park in ons land. In 2023 wil de Vlaamse regering die erkenning toekennen aan nog drie andere gebieden topnatuur van minstens 5.000 hectare. Mechelen neemt het voortouw voor het Beschermd Natuurpark Rivierenland en focust zich onder andere op de Dijle- en de Zennevallei. Rivierpark Scheldevallei wordt opgebouwd langs de Schelde, Durme en Rupel tussen Antwerpen en Gent.

“Toeristische toegangspoort”

De gemeente Willebroek steunt de kandidatuur voor het Rivierpark Scheldevallei waar negentien gemeenten deel van uitmaken. “Wat het Rivierpark Scheldevallei zo uniek maakt, is de bereikbaarheid. Dankzij de jaagpaden is het gebied heel toegankelijk voor wandelaars en fietsers. Wij willen graag fungeren als toeristische toegangspoort. Met dit partnerschap kunnen wij onze Willebroekse natuur als troef beter uitspelen en kunnen we mikken op een toename van het dag- en verblijfstoerisme”, vertelt Maaike Bradt (CD&V), schepen van Omgeving.

“Als samenwerkingsverband kunnen we een beroep doen op een grotere mankracht en staan we ook sterker in subsidiedossiers”, zegt Bradt. Door haar centrale ligging kreeg de kanaalgemeente van beide kandidaten de vraag om aan te sluiten. “Omdat we volgens de voorwaarden van de Vlaamse overheid niet tot beide kunnen aansluiten, moesten we als gemeentebestuur een keuze maken. Dat was geen eenvoudige beslissing, want beide gebieden zijn erg waardevol”, legt schepen Bradt uit.

“De ambities van Natuurpark Rivierenland bestonden al voor de oproep van de Vlaamse regering en blijven hoe dan ook bestaan”, zegt coördinator Nils Iwens. 

“De ambities van Natuurpark Rivierenland bestonden al voor de oproep van de Vlaamse regering en blijven hoe dan ook bestaan”, zegt coördinator Nils Iwens. © Dirk Vertommen

Nils Iwens, coördinator van het Beschermd Natuurpark Rivierenland, nuanceert een en ander. “Bij de indiening van de eerste conceptnota in september kan je een gebied nog altijd opnemen in twee kandidaturen. De gemeente Willebroek weet dat en we zijn nog in gesprek”, reageert hij. Rivierenland is sowieso van plan om door te zetten. “We zijn momenteel ook aan het praten met andere gemeenten en organisaties. We halen zeker de oppervlakte die minimaal nodig is om ons dossier in te dienen”, vertelt Iwens.

“Sterke gebiedscoalitie”

Voor de nieuwe nationale parken in Vlaanderen zijn er heel wat kandidaten. Daarvan mogen er zeven na beoordeling van de conceptnota naar een volgende fase: een begeleidingstraject. “Als we die niet zouden halen, doet dat geen afbreuk aan onze ambities. We hebben momenteel een sterke gebiedscoalitie met een legertje aan gemotiveerde vrijwilligers en professionelen. De ambities van Natuurpark Rivierenland bestonden al voor de oproep van de Vlaamse regering en blijven hoe dan ook bestaan”, legt Nils Iwens uit.

Ondertussen heeft oppositiepartij CD&V in Mechelen kritiek op het stadsbestuur van Vld-Groen-m+. “Het is volgens ons te traag in actie geschoten om een succesvolle samenwerking met de omringende gemeenten op te bouwen”, zegt de partij.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio