©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

3M geeft toe dat het FBSA in Schelde loost

Zwijndrecht -

Het chemiebedrijf 3M in Zwijndrecht geeft toe dat het de stof FBSA produceert en in de Schelde loost. De stof gaat eerst nog door een waterzuiveringsinstallatie, voor ze in de Schelde terechtkomt.

3M heeft aan de Vlaamse omgevingsinspectie toegegeven dat het de chemische stof FBSA, dat net als die andere veelbesproken stof PFOS tot de PFAS-familie behoort, in de Schelde loost. Tot voor kort wist de omgevingsinspectie niet dat 3M de stof FBSA produceerde. Dat raakte pas bekend nadat het Agentschap Zorg en Gezondheid aan 3M had gevraagd welke stoffen het produceert, naar aanleiding van een bloedonderzoek om PFOS-waarden bij buurtbewoners in Zwijndrecht vast te stellen.

“Het gaat te ver om nu al te zeggen dat die lozingen van FBSA illegaal zijn”, zegt Brigitte Borgmans, woordvoerder van het departement Omgeving. “Wij gaan eerst zelf metingen uitvoeren in de Schelde, zodat we kunnen vaststellen of er effectief FBSA in het water zit. De metingen zullen worden uitgevoerd door de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek VITO. Tot hiertoe zijn er nog geen normen opgesteld over hoeveel FBSA in het water mag zitten, omdat het een nieuwe stof is voor ons. Er moet dus ook een limietwaarde worden bepaald.”

Metingen starten deze week

VITO zegt dat het woensdag of donderdag met de metingen van FBSA van start gaat. De resultaten worden in de komende weken verwacht. Het departement Omgeving gaat ook een externe expert aanstellen die moet nagaan of FBSA schadelijk is voor mens en milieu.

3M moest dinsdagnamiddag in een hoorzitting aan de Omgevingsinspectie meer toelichting geven over de stoffen die het in Zwijndrecht produceert. Het is nog niet duidelijk of 3M een boete krijgt voor het niet melden van de productie van FBSA. De dienst Omgeving zit vermoedelijk woensdag samen met Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) om te bekijken of er maatregelen tegen het bedrijf worden genomen. (cwil)