©  AP

Anti-verspillingsapp hekelt Spaans tomatengevecht: 145.000 kg tomaten verloren op 1 dag

Normaal gezien ging morgen La Tomatina van start. Op het festival bestoken meer dan 20.000 deelnemers elkaar met tomaten in de straten van het dorpje buñol, z’n 40 km van Valencia. Na de annulatie van vorig jaar, wordt het ook dit jaar uitgesteld door corona. “Geen slechte zaak”, vinden ze bij Too Good To Go. “Dit is de ideale gelegenheid om voedselverspilling aan te kaarten.”

David Van TurnhoutBron: Eigen verslaggeving

De Spanjaarden vieren het festival La Tomatina al sinds 1945, telkens op de laatste woensdag van augustus. Het grote tomatengevecht is een echte traditie geworden waarbij tonnen tomaten de deelnemers rond de oren vliegen.

 ©  AFP

“De afgelastingen door corona zijn een goede gelegenheid om eens na te denken over voedselverspilling”, zegt Dorien Janssens van de app Too Good To Go. Het bedrijf probeert voedsel van de vuilnisbak te redden door restjes van handelszaken en restaurants goedkoop aan te bieden via een applicatie. Duizenden tonnen tomaten die tegen de muren van Spaanse haciënda’s kletsen zijn de app een doorn in het oog.

“Het kweken van tomaten is een intensief gebeuren”, benadrukt Janssens. “Denk maar aan al het water, de energie, het land, de arbeid en de meststoffen die zijn gebruikt voor de productie, het vervoer of zelfs de koeling van die 145 ton verloren groenten.

Tips tegen verspilling

Het bedrijf geeft nu zelf tips om tomaten niet verloren te laten gaan. De groenten hebben het graag fris. Bewaar ze dus liefst op een koele plek. Zo blijven ze minstens een week goed. Tomaten leg je beter niet bij komkommers, broccoli, aubergines, champignons en koolsoorten. Ze produceren namelijk veel ethyleen, een stof waar andere groenten en fruit sneller van bederven.

Zijn ze niet meer zo fris? Dan kunnen ze vaak nog perfect gebruikt worden voor een lekkere tomatensoep.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER