Met de grote middelen halen arbeiders momenteel heel wat bomen neer die de fietspaden en ondergrondse leidingen beschadigen. 

Met de grote middelen halen arbeiders momenteel heel wat bomen neer die de fietspaden en ondergrondse leidingen beschadigen. © Hans Otten

Gewestweg tussen Retie en Geel krijgt bredere fietspaden

Retie, Dessel, Geel -

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en Pidpa breken binnenkort de betonnen fietspaden en waterleidingen naast de N118 tussen Retie en Geel op, om die door nieuwe en bredere exemplaren te vervangen.

Hans Otten

In opdracht van drinkwatermaatschappij Pidpa en wegbeheerder AWV voert een gespecialiseerde firma rooiwerken uit op de N118, van Retie (Geelsebaan) over Dessel (Stenehei) tot in Geel (Retieseweg). De arbeiders vellen er aan beide zijden van de gewestweg een groot aantal bomen. “Deze bomen belemmeren de zichtbaarheid van de zwakke weggebruiker en veroorzaken schade met hun wortels aan het fietspad en de nutsleidingen”, stelt woordvoerder Gilles Van Goethem van AWV. “De gerooide bomen worden na de werken vervangen door nieuwe inheemse bomen.”

Het is de directe aanloop naar de volledige vernieuwing van de oude waterleidingen in vezelcement en van de fietspaden in beton aan weerskanten van de verbindingsbaan. Met het eerste luik gaat Pidpa nog deze week van start aan de ring in Retie. De drinkwatermaatschappij verwijdert er de oude leidingen en stopt er nieuwe exemplaren van kunststof in de bodem.

“Zodra die nieuwe waterleidingen in de grond liggen, gebeurt er een reeks testen en controles. Die dienen om na te kijken of de nieuwe waterleiding correct is aangesloten en of het water drinkbaar en veilig is. Dan zijn er even geen werken zichtbaar op het terrein. Pas als de nieuwe leiding is goedgekeurd, kan er verder gewerkt worden. Pas dan kunnen we alle woningen aansluiten op de nieuwe leiding en de oude uit dienst nemen.”

In oktober gaat ook de aannemer in opdracht van AWV aan de slag. “AWV breekt over het volledige traject de oude betonnen fietsverharding op en vervangt die door nieuwe fietspaden in asfalt. Het nieuwe fietspad is na de heraanleg overal minstens 1,75 meter breed. Dit zal het rijcomfort en de veiligheid voor de fietsers aanzienlijk verhogen, we investeren hier ruim 3,5 miljoen euro”, zegt Vlaams verkeersminister Lydia Peeters (Open Vld). AWV hoopt nog voor de winter het deel tussen de ring van Retie en Brasel in Dessel voor de winter te kunnen afronden, het deel tot het kanaal Herentals-Bocholt volgt dan in de lente van 2022. Voor later dat jaar staat ook het deel op Geels grondgebied gepland.

www.wegenenverkeer.be/retie

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio