Antwerps team plaatst zich voor voetbaltornooi in Qatar: “Tegen Neymar bewijzen dat we internationale top zijn”

Na de 3x3-basketters die op de Olympische Spelen nipt naast brons grepen heeft Antwerpen nu ook een amateurvoetbalploeg die succes boekt op het internationale podium. Team Messi El Mejor heeft zich afgelopen weekend in Luxemburg-Stad geplaatst voor de wereldfinale van Red Bull Neymar Jr’s Five, dit najaar in Qatar. Het Antwerpse team won het tornooi van deze variatie op traditioneel voetbal en mag nu dromen van een ontmoeting met de sterspeler van PSG.

Jonas Rosquin

Het werd een nagelbijter afgelopen zaterdag op het voetbalveldje dat voor de gelegenheid was opgetrokken tegen het fraaie decor van de Abdij van Neumünster in Luxemburg-Stad. “De Belgische finale tegen een ploeg uit Gent werd echt een tactisch steekspel en we scoorden in de allerlaatste minuut van de reguliere tijd de beslissende 1-0”, vertelt Vlady Ivanov (31) uit Edegem. Hij is het ouderdomsdeken van het zeskoppige team dat voorts bestaat uit jongens uit Wilrijk, Borgerhout en Hoboken.

Team Messi El Mejor (met centraal Vlady Ivanov) door het dolle heen na hun tornooiwinst in Luxemburg, die hen een ticket oplevert voor het eindtornooi van Red Bull Neymar Jr’s Five in Qatar. 

Team Messi El Mejor (met centraal Vlady Ivanov) door het dolle heen na hun tornooiwinst in Luxemburg, die hen een ticket oplevert voor het eindtornooi van Red Bull Neymar Jr’s Five in Qatar. ©  rr

De voetbalvariant waarin ze uitblonken kan het best omschreven worden als georganiseerd straatvoetbal. Twee teams van vijf spelers nemen het op een terrein van ongeveer de grootte van dat van een zaalvoetbalveld tien minuten tegen elkaar op. Telkens wanneer je ploeg een tegengoal slikt moet een van je spelers naar de kant. Als er na tien minuten een gelijke score op het bord staat volgen er verlengingen.

Idool Messi

De prijs voor hun tornooiwinst is niet min: een ticket voor het eindtornooi in Qatar, georganiseerd door Red Bull. Daar zullen de Antwerpse voetballers van Team Messi El Mejor het moeten opnemen tegen ploegen van over de hele wereld. De ultieme beloning volgt wanneer ze daar de finale bereiken: een wedstrijdje tegen de enige echte Braziliaanse sterspeler Neymar jr., die zijn naam aan het tornooi verbindt. “De inzet zal groot zijn, want voor alle aanwezige teams zal dat het ultieme doel zijn”, zegt Vlady Ivanov, terwijl hij duidelijk nog nageniet van de tornooiwinst zaterdag. Nochtans is het échte idool van enkele van zijn medespelers Lionel Messi, de nieuwe ploegmaat van Neymar bij PSG, maar dat verraadde hun teamnaam al.

Het Antwerpse team (in het rood), aan de slag op het tornooi in Luxemburg. 

Het Antwerpse team (in het rood), aan de slag op het tornooi in Luxemburg. ©  rr

Gewone job

Net als de Antwerpse 3x3-basketters op de Olympische Spelen zijn Vlady en zijn ploeggenoten niet allemaal professionele voetballers en hebben ze allemaal een gewone job. In zijn geval is dat uitbater van tennisclub Den Brandt in Wilrijk. “Wij spelen al vele jaren samen zaalvoetbal met ons ploegje zvc Bruurs. Wij voelen ons dan ook intussen al meer familie dan gewoon maten en trekken ook buiten het voetbal met elkaar op. Op die manier hebben we ook de finale gewonnen: wij zijn allemaal sterke karakters die voor elkaar door het vuur willen gaan.”

Die zes kameraden mogen zich nu opmaken voor een waanzinnige trip in december naar Qatar, het land dat een jaar later het echte WK voetbal organiseert. “Een week naar Qatar, verblijven in een vijfsterrenhotel en mogelijk de confrontatie aangaan met Neymar; het is een once in a lifetime opportunity”, zegt Vlady.

Zich specifiek voorbereiden op het evenement doen de mannen niet. “Het zal vooral zaak zijn om geen blessures op te lopen en voltallig naar Qatar te trekken. In Luxemburg moesten we het al met een speler minder stellen en dat was toch een nadeel.” Aan een gebrek aan vertrouwen zal het bij Vlady en zijn kompanen alvast niet liggen. “We hebben in Luxemburg bewezen dat ons land in deze discipline tot de internationale top behoort en dat zullen we ook in Qatar bewijzen. We hebben alleszins de kwaliteiten om het tornooi te winnen.”