Het kruis op de begraafplaats in Oelegem. 

Het kruis op de begraafplaats in Oelegem. ©  Myncke

Inwoners willen dat kruis terugkeert naar begraafplaats

Oelegem -

Er is ongerustheid over het lot van het monumentaal kruis op de begraafplaats in Oelegem, dat plots verdwenen is. Volgens burgemeester Johan De Ryck (N-VA) was het instabiel en wordt onderzocht of het gerestaureerd kan worden. De verwijdering gebeurde geenszins om ideologische redenen.

Kristin Matthyssen

Het metershoog wit kruis op de begraafplaats van Oelegem is een voorbeeld van funerair erfgoed. Maar plots is het dus foetsie, wat voor bezorgdheid zorgt. “Ik heb me zelf eerst moeten informeren bij de Groendienst”, zegt burgemeester Johan De Ryck (N-VA). “Het is dus geen opdracht vanuit het bestuur om ideologische redenen ofzo, zéker niet. Maar naar het schijnt zitten er serieuze barsten in de randen. Het risico bestond zelfs dat het met de wind zou omvallen. Daarom dat niet getwijfeld werd. Het kruis ligt nu in het gemeentelijk magazijn.”

Voor veel inwoners heeft het standbeeld van de lijdende Christus een emotionele betekenis. Ook voor Marie-Noëlle Myncke, die in april van dit jaar haar zoontje verloor tijdens de zwangerschap.”Zowel hij als ik hebben tot het laatste gevochten. Zijn naam was Michaël, zoals de aartsengel. Daarom was ik fier dat ons zoontje Michaël zijn laatste rustplaats vlak naast dat prachtig oud kruis heeft gekregen. Ik hoop echt dat het terugkeert, want die plaats is niet meer dezelfde, zonder dat kruis. Het voelt anders aan.”

Volgens burgemeester Johan De Ryck zal in elk geval onderzocht worden of en hoe het kruis gerestaureerd kan worden, zodat het opnieuw de bekende baken op de begraafplaats kan worden.

Het kruis op de begraafplaats in Oelegem. 

Het kruis op de begraafplaats in Oelegem. ©  Myncke